Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): ‘Markten maken zich zorgen over inflatie in VS”

Twee weken geleden werd bekendgemaakt dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten hoger dan verwacht zijn uitgekomen. De FED relativeert echter het inflatiegevaar, van een rentestijging wil de Amerikaanse centrale bank nog altijd niet weten. Daarvoor is de Amerikaanse arbeidsmarkt volgens de FED veel te zwak. Maar de financiële markten beginnen zich wel zorgen te maken over het inflatieniveau.

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): ‘De financiële markten beginnen zich inderdaad zorgen te maken over de aantrekkende inflatie in de Verenigde Staten. De verrassing zat vooral in de goederencomponent van de inflatiecijfers. Het plaatje past bovendien perfect met dat van de aantrekkende producentenprijzen.”

In de komende maanden kan de inflatiedruk weliswaar wat afnemen, maar de trend zal in 2011 niettemin stijgend blijven: “Toch zal de Amerikaanse centrale bank zich blijven focussen op de arbeidsmarkt. Zolang de werkloosheidsgraad niet sneller afneemt, zal de FED haar basisrente niet verhogen. De FED zal haar programma ter inkoop van obligaties blijven afronden en pas in 2012 de rente opnieuw verhogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content