Philippe Gijsels (BNP Paribas): ‘Duitse economie draait onder pre-crisis niveau”

We horen overal de loftrompetten over de Duitse economie steken. Vraag is echter hoe sterk die economie relatief gezien wel presteert. Kijken we naar vijf jaar terug, toen Duitsland de zieke man van Europa was, dan is er wel degelijk sprake van verbetering. Maar toch moeten de zaken in perspectief worden bekeken.

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): ‘Er is in Duitsland inderdaad sprake van een benji-economie, een diepe inzinking gevolgd door een krachtig herstel. Toch moet dit goede nieuws enigszins gerelativeerd worden.”

Op de eerste plaats is er natuurlijk het feit dat de rest van Europa niet meewil, maar ook Duitsland zelf geeft een vertekend beeld. Gijsels: ‘De Duitse economie draait nog altijd onder het pre-crisis niveau. De orders en de output uit de verwerkende industrie bevinden zich nog steeds respectievelijk 10% en 7% onder dat niveau. Maar de output in de Europese verwerkende industrie bevindt zich nog steeds 12,50% onder het pre-crisisniveau. Relatief gezien doet Duitsland het dus meer dan goed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content