PetroChina profiteert van deelnemingen en prijsvormingen

PetroChina legt USD 2,1 miljard op tafel voor een 49,9%-belang in een gasproject in Canada. Het Chinese olie- en gasconcern gaat samenwerken met de Canadese aardgasgigant Encana.

Onlangs nam PetroChina voor USD 1,63 miljard een 8,33%-belang van BHP Billiton over in het zogeheten West Browse LNG-project voor de Australische westkust.

De beide deelnemingen verdubbelen de buitenlandse investeringen van het Chinese olieconcern, na Apple en ExxonMobil het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Goedkeuring van de autoriteiten en partners is nog wel nodig.

In China profiteert PetroChina van prijshervormingen van aardgas. Het concern neemt 31% van de totale gasproductie voor rekening, en houdt voor 28 jaar binnenlandse reserves aan.

De macro-economische omstandigheden in 2013, lage inflatie en stabiele economische groei, maken het de Chinese regering makkelijk om hervormingen op het gebied van olieprijzen door te voeren.

De analisten van ABN Amro verwachten dat de Chinese regering ergens volgend jaar hervormingen bekend maakt voor olie- en gasprijzen.

Dat kan een positieve stimulans betekenen voor PetroChina. Het aandeel biedt 4% dividendrendement en weinig neerwaarts koersrisico.

ABN Amro verhoogt de opinie naar kopen vanwege de mogelijke hervormingen en de recente buitenlandse deelnemingen die de omzet een impuls zullen geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content