Petercam: “Euro zal overeind blijven”

Een structurele oplossing van de eurocrisis vergt belangrijke stappen naar meer economische en budgettaire unie, de invoering van euro-obligaties en verregaande structurele hervomingen doorheen de hele eurozone. Het uitwerken van zo’n oplossing zal jaren aanslepen.

Petercam: “Ondertussen moet de ECB de crisis onder controle houden door de markten ervan te overtuigen dat ze alles zal doen om de euro overeind te houden. Vandaag zijn noch de Europese politici noch de ECB klaar om de nodige stappen te zetten. Bovendien zal de recessie in de eurozone ervoor zorgen dat de meeste lidstaten hun begrotingsdoelstellingen niet kunnen waarmaken. De crisissfeer op de financiële markten zal dan ook te pas en te onpas terug opflakkeren. Via een reeks crisistoppen zal de eurozone stap voor stap opschuiven naar de structurele oplossing. Het laten uiteenvallen van de euro, of zelfs het vertrek van één of een paar landen, zou een financiële en economische catastrofe zijn waarnaast de val van Lehman

Brothers en AIG in 2008 maar een detail zouden zijn. Mocht het in de loop van 2012 die weg uitgaan, zal de ECB alles uit de kast halen om zo’n scenario te vermijden. De eurocrisis raakt nog geruime tijd niet opgelost, maar de euro blijft bestaan, zelfs in Griekenland.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content