Pas op voor de financiële kater als beginnend belegger: 5 tips

© iStock

Almaar meer banken willen de spaarder aan het beleggen krijgen. Volgens Steven De Punt, partner van vermogensbegeleider Fortuna Financial Group is het geen slecht idee om te gaan beleggen. Hij geeft vijf tips voor de beginnende belegger.

Vorige week riepen de Belgische grootbanken op om het spaarboekje te laten voor wat het is en te beleggen. Het recordaantal euro’s op de spaarboekjes en zichtrekeningen, brengt door de lage rente bijna niets meer op. Niet voor de spaarders en niet voor de banken. “Het is helemaal geen gek idee om opnieuw te starten met beleggen, maar stort je niet halsoverkop op beleggingen”, zegt De Punt. Hij geeft 5 tips voor de beginnende belegger om een financiële kater te vermijden.

1. Wees geduldig

Beleggen is iets wat je doet over meerdere jaren. Bekijk je portefeuille niet elke dag. Beurzen gaan op en neer. Laat de beslommeringen van je afglijden en tel je winsten pas op het einde van de rit.

2. Hou het eenvoudig

Doe vooral gewoon. Probeer niet te origineel uit de hoek te komen met bijvoorbeeld aandelen in een obscuur Oezbeeks bedrijfje. En laat je niet verleiden tot producten die je niet begrijpt. Dat zou je wel eens een fikse kater kunnen bezorgen.

3. Ken je risicoprofiel

Weet hoeveel geld je vijf jaar of langer kan missen. Hou daarbij rekening met andere levensplannen. Ga je verbouwen of heb je binnenkort een nieuwe wagen nodig? Zorg dan dat je dat geld klaar hebt liggen. Zo voorkom je onnodige paniekaanvallen.

4. Volg de actualiteit

Wie wil beleggen, moet begrijpen wat er zich in de wereld afspeelt. Volg politieke, economische en maatschappelijke evoluties. Het zorgt ervoor dat je je een beeld vormt van in welke bedrijven je wel of niet wil beleggen.

5. Staar je niet blind op analistenrapporten

Sterren die ratingbureaus geven aan bepaalde fondsen en aandelen zijn niet heilig. Het is niet omdat een fonds of aandeel in het verleden veel winst maakte, dat het dat de volgende twee jaar ook zal doen. Maak zelf je huiswerk. Het is heus niet zoveel werk als het lijkt. Je bent er snel mee weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content