Palmolieproductie Sipef over 2010 kan recordjaar 2009 benaderen

Het derde trimester werd bij Sipef gekenmerkt door goede productievolumes in de meeste van de oliepalmplantages, zowel in Indonesië, als in Papoea-Nieuw-Guinea, waar de toestand zich verder normaliseert na de uitzonderlijke regenval in het begin van het jaar.

Wat de palmolieproductie op groepsniveau betreft, werd de achterstand tegenover dezelfde periode vorig jaar gehalveerd van -7,8% eind juni naar -3,8% op het einde van de eerste negen maanden.

Ook voor het vierde trimester worden algemeen goede volumes verwacht, wat de palmolieproductie van Sipef dicht bij deze van het recordjaar 2009 zou kunnen brengen, inzoverre de oogst van de vruchten niet zal bemoeilijkt worden door de aangekondigde La

Niña-regens.

Door de wintering (vernieuwing van het bladerdek) zijn traditioneel de rubberproducties voor de tweede jaarhelft wat lager, maar ook in het derde trimester werd de algemene trend van stijgende volumes voortgezet.

Vooral in Noord-Sumatra, waar na een periode van extensieve snoei en wijziging van de tapvlakken, de productie het volume van vorig jaar met 37,6% overtreft.

De aankopen van derden in Papoea-Nieuw-Guinea dalen met een kwart door de concurrentie van een stijgend aantal nieuwe kopers, die worden aangemoedigd door de hoge prijzen van natuurlijke rubber op de wereldmarkt.

De Cibuni theeplantage op Java in Indonesië geniet dit jaar van gunstige weersomstandigheden die de groei van jonge scheuten bevordert, resulterend in goede kwaliteitsthee en stijgende volumes met 8,8%.

Een uitgesproken sterk regenseizoen in West-Afrika heeft de bloei van de bananenplanten in het derde trimester bemoeilijkt. De exportvolumes blijven echter nog licht boven (+2,4%) deze van de eerste negen maanden van vorig jaar en de Europese klanten waarderen de geleverde kwaliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content