Paar vervelende kantjes aan ECB-actie

De Europese beurzen reageerden zeer positief op het voorstel gedaan door ECB-voorzitter Mario Draghi om opnieuw obligaties van landen in moeilijkheden in te kopen, ditmaal zelfs zonder beperking van een plafond wat het bedrag betreft. Op de eerste plaats zijn er aan die aankopen voorwaarden verbonden. Maar er is meer.

De Europese Centrale Bank mag de schulden van haar leden niet financieren, zo is vastgelegd. Draghi heeft dat verbod proberen te omzeilen door te stellen dat de ECB over een mandaat beschikt om de positie van de euro als eenheidsmunt binnen de eurozone te verdedigen. Probleem daarbij zijn echter de nog steeds grote verschillen in rente tussen pakweg Duitsland en Spanje.

Mix van begrotings- en monetaire politiek

Een ander heikel punt is de versmelting van begrotings- en monetaire politiek. De Europese Centrale Bank zal niet in actie komen tenzij er een vraag binnenkomt van de betrokken landen, ze moet met andere woorden reageren op beslissingen die door politici worden genomen.

Een tweede politiek niveau is de EFSF dat het plan moet goedkeuren. Draghi probeert die vaststelling te ontwijken door te stellen dat de EFSF samen met de ECB zal beslissen. Maar ook het IMF houdt nog een vinger in de pap, wat een derde politiek niveau betekent.

Hier lag precies één van de bezwaren van Jens Weidmann van de Bundesbank, die stelde dat de monetaire politiek in dit geval onderworpen wordt aan de begrotingspolitiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content