Overname Nokia bespoedigt metamorfose Microsoft

Met de overname van de Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia neemt Microsoft een belangrijke stap in de metamorfose van een softwarebedrijf naar een apparaten- en dienstenbedrijf.

De sleutel voor het welslagen van de overname ligt in de uitvoering. Microsoft krijgt van ABN Amro nog steeds een waardering van USD 35.

De waardering voor het aandeel Nokia verhogen de analisten van ABN Amro naar USD 5,50. Beide aandelen krijgen een neutraal advies.

De overname is in strategisch opzicht een logische voor Microsoft omdat deze in het verlengde ligt van het voornemen van de softwaregigant om zich op apparaten en diensten te richten.

De huidige, bijna drie jaar geleden aangevangen strategische alliantie tussen de Amerikanen en Finnen kende drie pijlers: hardware, software en marketing.

Het fusiebedrijf ondersteunt echter beter het streven van Microsoft om marktaandeel te winnen in de smartphonemarkt. Een deugdelijke uitvoering vormt de sleutel van de transactie.

Microsoft heeft alle componenten voor de productie van smartphones in handen. Dat stelt het bedrijf in staat om adequater te reageren op veranderingen in de markt en beter te concurreren met rivalen als Apple, Samsung en Google.

De overname is ook goed nieuws voor Nokia en zijn aandeelhouders. Het verlieslatende Finse bedrijf ging een ongewisse toekomst tegemoet.

De mobiele telefoons ontberen een besturingssysteem van waarde, apps of andere content waarmee marktaandeel is te winnen.

De softwaregigant maakte bekend Nokia grotendeels over te nemen in een deal met een waarde van USD 7,2 miljard. Voor de apparaten- en dienstenafdeling, de mobiele tak van Nokia, telt Microsoft USD 5 miljard dollar neer.

Voor de overige USD 2,2 miljard mag het Amerikaanse bedrijf de patenten van Nokia gebruiken. Microsoft zal overname contant financieren uit de buitenlandse kasreserves. Dat is fiscaal gunstig.

Als de aandeelhouders van Nokia en mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren, zal de overname begin 2014 een feit zijn.

De productie van mobiele telefoons in Finland blijft gehandhaafd. Daarnaast wordt een datacenter in het Scandinavische land geopend.

Via converteerbare obligatie ontvangt Nokia een kapitaalinjectie van EUR 1,5 miljard. Daarmee lijken de Finse overheidszorgen weggenomen over het wegvallen van een belangrijke werkgever en nationale trots.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content