Goud gaat tegen de trend in
De Bloomberg Commodity-index noteerde in juni nog 10 procent in de plus, maar speelde die bonus de voorbije weken weer kwijt. De grondstoffenindex kijkt nu zelfs aan tegen een verlies van 3 procent. Een van de weinige grondstoffen die tegen de trend ingingen, is goud.
Het edelmetaal staat in dollar 18 procent hoger dan begin dit jaar, in euro 19 procent hoger. Ook in verscheidene andere valuta noteert goud in de buurt van een historisch hoogtepunt. Traditioneel is de zomer vrij rustig op de financiële markten, maar dat is dit jaar wel anders. Goud daalde in eerste instantie mee met de aandelenmarkten, maar dat had te maken met de activiteit op de termijnmarkten (het papiergoud). Door de prijsstijging van de voorbije maanden was de speculatieve longpositie op de Comex-termijnmarkt opgelopen tot het hoogste niveau sinds begin 2020. Bij een hoge volatiliteit moeten handelaren hun blootstelling aan de markt terugschroeven om de risico’s te verkleinen. Dat gebeurt meestal door winstnemingen op posities die in waarde zijn toegenomen zoals goud.
Private investeerders
De fysieke goudmarkt liet de commotie aan zich voorbijgaan. Meer zelfs: na de centrale banken, die al geruime tijd aan de aankoopzijde staan, zijn ook de private investeerders wakker geschoten. Dat wordt geïllustreerd door de cijfers van de fysieke ETF-stromen, die de World Gold Council (WGC) maandelijks publiceert. In juli werd voor 3,7 miljard dollar fysieke goudtrackers gekocht. Het was de derde maand op rij dat er een netto-instroom was – meteen het hoogste cijfer sinds begin 2020. In Noord-Amerika ging 2 miljard dollar naar goudtrackers, Europa zag een instroom van 1,2 miljard en de rest kwam uit Azië. Alle fysieke goud-ETF’s beheren nu gezamenlijk 3.154 ton goud, goed voor een tegenwaarde van bijna 250 miljard dollar.
Neerwaartse rentecyclus
Bij nieuwe paniek op de beurzen, die er hoe dan ook komt, kan goud in eerste instantie weer mee dalen. Zo ging het ook in 2008 en 2020. Maar op lange termijn blijven de vooruitzichten gunstig, met verscheidene rentedalingen in het vooruitzicht na tegenvallende macro-economische cijfers, en een arbeidsmarkt die barsten begint te vertonen, met minder nieuwe banen en een hoger werkloosheidspercentage. Volgens de CME FedWatch Tool verwacht 45 procent een rentedaling met 25 basispunten op de volgende monetaire vergadering van de Federal Reserve op 18 september en 55 procent zelfs een knip met 50 basispunten. Historisch valt de start van een neerwaartse rentecyclus samen met een periode waarin de goudprijs sterk presteert.
Inspelen op een verdere stijging van de goudprijs kan behalve met fysieke aankopen ook met een van de vele beursgenoteerde fysieke goudtrackers, zoals iShares Physical Gold, Xetra Gold, WisdomTree Physical Gold en Gold Bullion Securities.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier