Opnieuw winstwaarschuwing Saipem

Voor de tweede keer in zes maanden gaf Saipem een belangrijke winstwaarschuwing. Het bedrijf verwacht nu een verlies van EUR 300 – 350 miljoen, waar het eerder nog een winst van EUR 650 – 750 miljoen verwachtte.

De relatie tussen Saipem en en het Algerijnse nationale gasbedrijf Sonatrach is volgens ABN Amro aanzienlijk verslechterd, nadat de Algerijnse autoriteiten het onderzoek naar corruptie verder hebben uitgebreid. Van de relatie tussen de twee bedrijven is nu niets meer over en Sonatrach eist nu schadevergoeding voor drie belangrijke projecten.

Saipem verwacht daardoor nu een last van EUR 300 – 350 miljoen te moeten nemen. De nettoschuld zal aan het eind van dit jaar uitkomen op EUR 5,1 miljard, terwijl het bedrijf in april nog dacht dat de schuld van EUR 4,8 miljard dit jaar licht zou afnemen.

Wel gaf Saipem bij die verwachting aan dat dat afhang van de ontwikkelingen in Algerije, maar het bedrijf is daarbij te optimistisch geweest.

Een tweede probleem is dat er grote problemen zijn ontdekt met contracten in Mexico en Canada. Deze kwamen aan het licht nadat in april een nieuwe manager werd aangesteld voor de ingenieurs- en bouwactiviteiten. Saipem heeft slechte onderaannemers geselecteerd.

Dat leidde tot vertragingen en kostenoverschrijdingen, met als gevolg een negatieve impact van EUR 260 miljoen. Saipem is relatief nieuw in beide contracten, waardoor het zwaarder dan gebruikelijk leunt op onderaannemers om op die manier ervaring in de regio op te doen.

Ten derde kampt Saipem met technische problemen bij schepen in de offshore industrie. Door vertragingen en problemen zal de Castorone minder produceren dan verwacht.

Voor een schip in aanbouw kreeg Saipem defecte onderdelen geleverd. Dat heeft voor vertraging en extra kosten gezorgd voor het schip dat in juni af had moeten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content