Oplichters hebben het gemunt op slachtoffers van eerdere fraude

© Thinkstock

“Recovery rooms” heet de nieuwe wanpraktijk waarbij fraudeurs de slachtoffers van eerdere fraude belagen.

Waakhond FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) waarschuwt voor de praktijk van “recovery rooms”, een vorm van oplichting waarbij slachtoffers van eerdere fraude worden belaagd.

De fraudeurs -die zich vaak voorstellen als advocaten, financiële analisten, accountant, financieel adviseur, enz…- hebben het gemunt op beleggers die al eerder het slachtoffer waren van fraude. Ze stellen voor de verloren bedragen terug te winnen en vragen daarvoor een vergoeding. De oplichters vragen om een bepaalde som te storten of een rekening te openen op een tradingplatform, enz.

‘Cloned firms’

Deze financiële criminelen zijn ofwel dezelfde oorspronkelijke oplichters ofwel andere criminelen die zich lijsten van fraudeslachtoffers hebben aangeschaft. Identiteitsmisbruik is kenmerkend voor fraude van het type ‘cloned firms’: oplichters gebruiken de identiteit van een bestaand persoon of vennootschap waaraan zij geloofwaardigheid en zelfs legitimiteit ontlenen om de beleggers te overtuigen.

Enkele consumenten werden gecontacteerd door dergelijke oplichters. “We kregen hierover enkele vragen”, aldus een woordvoerder van de FSMA. “Het gaat om een bekende fraudetechniek waarvoor we al eerder hebben gewaarschuwd.” (Belga/FSMA/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content