Opletten voor euforie bij de Amerikaanse banken

De eerste grote Amerikaanse banken hebben inmiddels de kwartaalcijfers bekendgemaakt. Een eerste conclusie die kan worden getrokken is dat de banken zelfs in een periode van economische crisis nog geld kunnen verdienen. Toch maken de analisten een paar kritische kanttekeningen.

Het geld wordt namelijk niet verdiend met de gewone business – het verlenen van kredieten aan bedrijven en particulieren en het aantrekken van de deposito’s – maar wel door posities in te nemen in aandelen, obligaties, grondstoffen enzovoort.

Citigroup, dat van de grote Amerikaanse banken het hardst door de crisis werd getroffen, bleef winstgevend tijdens het derde kwartaal ondanks aanhoudende kredietverliezen.

Trading was eveneens de belangrijkste drijfveer achter de resultaten Goldman Sachs en JP Morgan Chase. Op zich is het al veelzeggend dat de banken er in slagen om winst te maken een jaar nadat de financiële hard toesloeg.

De vraag is echter wat er te gebeuren staat wanneer de winsten uit trading opdrogen of zelfs in verliezen omslaan. In ieder geval zullen de banken ook in dit geval de verliezen op probleemkredieten moeten blijven afschrijven.

De bekende analist Edward Yardeni merkt op dat de economie moeite heeft om zich te herpakken, dat de werkloosheid oploopt tot in de buurt van 10% en dat de Amerikanen momenteel vooral bezig zijn met sparen en het afbetalen van openstaande schulden.

Volgens Yardeni is het goede nieuws dat de banken weer gezonder zijn, het slechte nieuws dat ze geen leningen toestaan. Vroeg of laat komt er een einde aan de trading winsten en dan kan er opnieuw een probleem opduiken.

Geld verdienen met trading is lucratiever geworden omdat er na de crisis minder concurrenten op de markt zijn, de rente ongeveer nul bedraagt en de banken dankzij de overheidssteunen goedkoop geld kunnen lenen.

Goldman Sachs heeft volgens Yardeni optimaal van deze situatie kunnen profiteren. De kwartaalwinst van deze bank verdrievoudigde ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Ook JP Morgan Chase & Co dankte de winst vooral aan de divisie investment banking, want deze bank leed nogmaals zware verliezen op kredietkaarten en woonkredieten.

Zonder de tradingwinsten zou JP Morgan verlieslatend zijn geweest. Het blijft dus opletten met de banken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content