Opgeruimd staat netjes bij Crédit Agricole

De Griekse dochter van Crédit Agricole is het huis uit, zo merkt Geert Van Herck van Leleux op. Op 6 augustus van dit jaar werden de resultaten van de Franse bankgroep Crédit Agricole op algemeen applaus onthaald.

De nettowinst liep op tot 696 miljoen euro en dit was ruim boven de verwachtingen van de acht geraadpleegde analisten (die op een nettowinst van 481,6 miljoen euro hadden gerekend).

Maar wat beleggers en analisten het meest waardeerden in de resultatenpublicatie was het nieuws dat de Griekse dochter

Emporiki verkocht werd.

Deze dochterbank was al jaren verlieslatend wegens (hoe kan het ook anders) de deflatoire toestand waarin de Griekse economie verzeild was.

Wat een verschil met de bankactiviteiten in Frankrijk die in het tweede kwartaal van 2013 zo’n 250 miljoen euro opbrachten.

Doordat de economische neergang van de eurozone een halt lijkt toegeroepen te zijn, konden de provisies voor slechte

kredieten teruggeschroefd worden.

Dit zijn dus de elementen die ervoor zorgen dat de banken bij een opleving op de beurs telkens tot de best presterende

sector behoren : minder provisies voor slechte kredieten (= minder kosten, dus positief voor de winst), meer inkomsten uit

de retailbank (= meer kredietverlening bij een economisch herstel) en tenslotte een focus op de kernactiviteiten (= afstoten van verlieslatende entiteiten).

Tel daarbij nog een steilere rentecurve bij en de belegger begrijpt waarom de winstverwachtingen de hoogte ingaan. Geert Van Herck heeft een koopadvies voor Crédit Agricole.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content