Open Vld wil Belgisch spaargeld mobiliseren

Alexander De Croo © Belga Image

Open VLD heeft een voorstel klaar dat investeren in kmo’s en start-ups fiscaal aantrekkelijk moet maken.

Het kapitaal van beleggend België laat geen enkele regeringspartij koud. Terwijl CD&V via een meerwaardebelasting meer geld wil laten vloeien naar de staatskas, hoopt Open Vld meer Belgen aan het beleggen te krijgen. Ondertussen blijft de N-VA hameren op een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Investeringen in start-ups aanzwengelen

Sinds dinsdag zitten de regeringspartijen opnieuw om de tafel nadat CD&V de nacht voordien de onderhandelingen abrupt had afgebroken. De partij houdt vast aan een meerwaardebelasting en dat is zwaar tegen de zin van de coalitiepartners. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft voorgesteld een meerwaardebelasting op alle beursgenoteerde aandelen en derivaten in te voeren.

Volgens het voorstel van zijn partij moeten beleggers 30 procent belastingen betalen als ze hun aandelen binnen het jaar doorverkopen. Per jaar zou de fiscus 5 procent minder belastingen heffen. Na vijftien jaar zijn de beleggers nog 7,5 procent belasting verschuldigd op de meerwaarde bij verkoop.

“Maar dat maakt de economie kapot”, oordeelt Open Vld. Daarom hebben de liberalen op hun beurt een voorstel op tafel gelegd dat de investeringen in kmo’s en start-ups moet aanzwengelen. De partij wil spaarders die dergelijke investeringen doen, een fiscaal voordeel geven naar het voorbeeld van de wet-Cooreman-De Clercq (1982). Dat schrijft De Tijd.

Dankzij de wet-Cooreman-De Clercq kregen zowel de vennootschappen als de beleggers destijds enkel fiscale vrijstellingen. Wie tussen 1982 en 1985 investeerde in Belgische aandelen of beleggingsfondsen die voor minstens 60 procent in Belgische aandelen belegden, mocht tot 1000 euro aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Dat bedrag werd met 250 euro per persoon ten laste verhoogd. Beleggers konden enkel van het fiscale voordeel genieten als ze de aandelen of beleggingsfondsen minstens 5 jaar in hun portefeuille hielden. Toenmalig CVP-senator Etienne Cooreman breidde die wet uit zodat bedrijven die in 1982 en 1983 via de beurs hun kapitaal verhoogde, tien jaar lang genoten van een fiscaal gunstregime. In 2009, tijdens de zware koersval van de beurzen, pleitte Willy De Clercq zonder succes voor en nieuwe wet-Cooreman-De Clerq.

Recordbedrag spaargeld

Alle Belgen samen hebben een recordbedrag van 265 miljard euro bijeen gespaard. “Dat bedrag neemt elke maand toe, ondanks de lage rente”, zegt vicepremier Alexander De Croo (Open Vld). De Vlaamse liberalen zijn van mening dat de regering dat spaargeld aan het werk moet krijgen.

De Croo laat eveneens weten dat, als de andere regeringspartijen bereid zijn daarover te praten, het een debat wil aangaan over een meerwaardebelasting. Al zegt de partij resoluut neen tegen het huidige voorstel van Peeters. “Mensen die investeren en ondernemen het leven moeilijk maken, dat is het omgekeerde van waar ik voor sta”, klinkt het. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content