Opdrogen van Japanse spaarinspanningen dreigt land in diepe crisis te duwen

De Japanse schuldengraad is groter dan die van eender welk geïndustrialiseerd land, maar van een diepe crisis is in het land tot dusver nog geen sprake.

Dat is met name te danken aan het feit dat de schulden hoofdzakelijk met binnenlands geld gefinancierd worden. Japanners zijn namelijk goede spaarders.

Het probleem is echter dat de spaarquota aan het afnemen zijn, want onder andere te wijten is aan de demografische evolutie. Steeds meer Japanners worden gepensioneerd en hebben zodoende minder geld ter beschikking, zij krijgen dan ook niet meer de kans om veel geld opzij te leggen.

Ook surplus op lopende rekening dreigt te verdwijnen

Minder spaargeld betekent dat de Japanners niet meer in staat zullen zijn om staatsobligaties te kopen en zo de werking van de Japanse staat te financieren. Dat betekent dat de Japanse overheid zal worden gedwongen om buitenlands geld te zoeken om zich te herfinancieren.

Ook het surplus op de lopende rekening dreigt te verdwijnen en daar wringt juist het schoentje. Wanneer Japan evolueert in de richting van een deficiet op de lopende rekening zal het land geld moeten importeren.

Dat betekent dat de rente fors omhoog moet om beleggers aan trekken, waardoor de economie in een gat zal duiken en Japan rijp is voor de grote crisis waar al zo lang voor wordt gewaarschuwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content