Oost-Europese banken nog niet uit de problemen

Hoofdeconoom Erik Berglof van de European Bank for Reconstruction and Development waarschuwt dat de opleving van de Oost-Europese economie gevaar loopt vanwege de risico’s op een bankencrisis.

Die zou het gevolg kunnen zijn van een gebrek aan transparantie bij de Oost-Europese banken, waardoor het vertrouwen wordt beschadigd en de interbancaire transacties bemoeilijkt worden.

Volgens Berglof zijn de banken in de regio zeker nog niet uit de problemen en kan de crisis in de Oost-Europese banksector vroeg of laat weer de kop opsteken, met alle gevolgen van dien.

Dankzij het ingrijpen van de European Bank for Reconstruction and Development kon in Oost-Europa erger worden voorkomen. De bank hielp onder andere een put van circa 200 miljard dollar te vullen.

Volgens Berglof is de economische opleving in West-Europa een steun in de rug voor Oost-Europa, maar blijft waakzaamheid geboden. Een nieuwe verslechtering van het bancaire systeem blijft de grootste uitdaging waar de sector mee wordt geconfronteerd.

Berglof heeft een medestander in de vorm van Joseph Stiglitz. De Nobelprijswinnaar waarschuwde eerder deze week dat in sommige regio’s – waaronder ook in de Verenigde Staten – de problemen in de banksector in sommige gevallen nog erger zijn dan voor de crisis in 2007 uitbrak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content