Ook Japanse centrale bank verruimt haar monetaire politiek

De stemming op de Aziatische beurzen was vanmorgen afwachtend, dit totdat de Japanse centrale bank haar beslissing over de monetaire politiek had bekendgemaakt. Die kondigde op haar beurt een verdere verruiming van de monetaire politiek aan.

Daarnaast hield ze haar basisrente ongewijzigd. De Japanse centrale bank volgt zodoende het voorbeeld van Europa en de Verenigde Staten, die in de afgelopen weken hun monetaire politiek verruimden.

Bedoeling is om de economie te stimuleren. De meeste analisten hadden verwacht dat de Japanse centrale bank volgende maand zou handelen, maar die heeft dus niet gewacht en meteen gehandeld.

Debat over gebruik strategische oliereserves woedt nog steeds in VS

In de Verenigde Staten wordt volgens Royal Bank of Scotland het debat over het gebruiken van de strategische oliereserves nog steeds levendig gevoerd. De detailhandelsprijzen voor brandstof zijn fors gestegen en dit is niet gunstig met de verkiezingen in aantocht.

Aan de vraagzijde blijft de olieconsumptie in Azië ondanks de tragere economische groei toch relatief goed op peil, zo blijkt uit cijfers van de OESO. Zowel Japan als Zuid-Korea liet hoger dan verwachte consumptiecijfers optekenen.

De Chinese overheid zal voor de tweede keer in een maand de brandstofprijzen optrekken.

De Chinese National Development and Reform Commission legt zelf de prijzen vast waardoor de schommelingen in de Detailhandelsprijzen op korte termijn veel kleiner zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content