Ook economisch vertrouwen heeft in België een deuk gekregen

Door de oplaaiende schuldencrisis is ook het vertrouwen in de economie na een onverwacht positieve ontwikkeling in het eerste kwartaal (de Belgische economie groeide met 0.3% vorig kwartaal) opnieuw aan het afbrokkelen.

Zo zakte volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België het percentage respondenten dat de conjunctuur positief zag evolueren naar 18%, terwijl het aantal negatieve antwoorden tot 46% toenam.

Ook de verwachtingen zijn volgens de ING-Beleggersbarometer minder hooggespannen. Nog slechts 21% ziet de economie aantrekken in de komende maanden, terwijl 36% een afzwakking anticipeert.

In die omstandigheden is het geen wonder dat ook de beursverwachtingen wat getemperd werden. De beursoptimisten vallen van 43% naar 24% terug, terwijl de zwartkijkers hun aantal zien aandikken van 25% naar 33%.

Het enthousiasme om in aandelen te beleggen vermindert dan ook wat, terwijl obligatiebeleggingen op een stabiele aanhang kunnen rekenen.

Een bank vooruit?

In het kader van de schuldencrisis werd gepeild naar de perceptie van de gezondheid van de financiële sector. Hoewel de Belgische belegger de gezondheid nog altijd als eerder zwak omschrijft, ziet toch 45% van de geënquêteerden de bankwinsten in de komende 12 maanden verbeteren.

Slechts 21% verwacht een terugval van de winstgevendheid. Toch lijkt de aantrekkende winstgevendheid voor de Belgische belegger nog geen reden om in bankaandelen te beleggen.

Amper 15% denkt dat het een goed moment is om dat te doen, terwijl 47% dat momenteel niet ziet zitten. Misschien hebben de negatieve ervaringen met enkele traditionele “goede huisvader”-aandelen de Belg voorzichtiger gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content