Ook de Amsterdamse beurs wordt met leegloop geconfronteerd

In de afgelopen jaren zijn er volgens Theodoor Gilissen Bankiers heel wat aandelen van de Amsterdamse effectenbeurs verdwenen, waarmee de Amsterdamse beurs in hetzelfde bedje ziek is als de Brusselse. Gisteren was het de beurt aan Mediq, genoteerd aan de AMX. Het bedrijf wordt opgekocht door internationaal buyout bedrijf Advent.

Eind augustus werd de overname van Logica door het Canadese CGI afgerond, waardoor de automatiseerder van de beurs

verdween.

Gelukkig komen er, in tegenstelling tot in Brussel, volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook weer bedrijven bij. Deze zomer keerde DE Masterblenders 1753 na een lange afwezigheid weer terug naar de beurs.

Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van ruim Eur 5 mrd en is daarmee naar omvang de nummer 15 binnen de AEX – net onder DSM en net boven Randstad.

Eerder dit jaar kreeg kabelmaatschappij Ziggo een notering op de Amsterdamse effectenbeurs. Het concern heeft slechts een licht lagere marktkapitalisatie (Eur 5,3 mrd), maar komt vanwege de lagere free float voorlopig niet voor de AEX in aanmerking.

De aangepaste AEX- en AMX-indices

Naast de jaarlijkse aanpassing in maart, worden de indices vanaf 2008 op kwartaalbasis aangepast om eventueel opengevallen plaatsen aan te vullen of top 15 ondernemingen op te nemen die bijvoorbeeld na een IPO nog geen onderdeel van de index uitmaken.

De kwartaalaanpassing vindt volgens Theodoor Gilissen Bankiers plaats na de optie-expiratie op de derde vrijdag van de maanden juni, september en december. Gisteren was de eerste handelsdag in de nieuwe samenstelling van de indices. In de AEX nam DE Masterblenders 1753 de plaats in van TomTom, dat naar de AMX verdween.

Met een weging van nog geen 2% heeft DE Masterblenders 1753 echter maar weinig invloed op de index. TomTom was een volatiel aandeel en DE Masterblenders zal naar verwachting een wat stabielere koersontwikkeling laten zien vanwege de stabielere markten waarin het bedrijf actief is. De koers is sinds de introductie stevig opgelopen. Theodoor Gilissen Bankiers heeft een neutrale waardering voor het concern.

In de AMX verdween TKH, dat volgens Theodoor Gilissen Bankiers speculatief koopwaardig is. Door de overname van Logica kwamen waren twee plaatsen vrij die opgevuld werden door TomTom en Ziggo.

Op TomTom heeft de bank een houden-advies en voor Ziggo geldt dat de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers op de huidige koers niet enthousiast zijn over het aandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content