Ook de Amerikaanse post stevent op een bankroet af

Aan problemen is momenteel geen gebrek, aan beide kanten van de Atlantische Oceaan is het ene probleem nog niet bedwongen of het volgende dient zich al aan. Nu dreigt ook de US Postal Service, zeg maar de Amerikaanse post, op een bankroet af te stevenen.

Tenzij het congres ter hulp snelt, zal de post in de komende maanden twee belangrijke betalingen niet kunnen verrichten. Het is dus hoog tijd dat de Amerikaanse centrale bank extra stimuleringsmaatregelen treft om het zwalpend schip weer recht te trekken. Wall Street is er bijna zeker dat FED in actie gaat komen.

Woensdagavond weten we wat de zeer belangrijke uitslag wordt van de FOMC-meeting. De Amerikaanse beurzen verkeren in een toestand van blijde verwachting, hoewel de koersen vandaag licht in het rood noteren. De verliezen blijven echter beperkt tot maximaal ongeveer een kwart procent.

Het woord is nu ook aan de ECB

Nadat de internationale aandelenmarkten de eerste helft van de week in mineur waren, brak tegen het einde van vorige week volgens ABN Amro de zon door.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) verzekerde dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de stabiliteit van de eurozone te behouden. En hij voegde er fijntjes aan toe: “Geloof me, het zal genoeg zijn”.

De ECB is bij uitstek de Europese instelling die deze woorden ook waar kan maken. Op de financiële markten leidde dat tot de verwachting dat het ‘Securities Markets Program’ weer zal worden ingezet.

Daarin koopt de ECB staatsleningen van probleemlanden als Spanje en Italië op om de koersen te steunen en de rente omlaag te drukken.

Dat steuntje konden de aandelenmarkten wel gebruiken want de hele week was de sfeer somber, vooral vanwege acties van kredietbeoordelaar Moody’s.

Die zette in het begin van de week de vooruitzichten voor Duitse, Nederlandse en Luxemburgse staatsobligaties op negatief (zonder overigens de AAA-status te veranderen).

In de dagen erna werden ook de vooruitzichten voor een aantal Duitse en Nederlandse banken en ook van het tijdelijke steunfonds (EFSF) op negatief gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content