Onenigheid over lot Griekenland neemt toe

Hoe zal het met Griekenland aflopen? De meningen lopen uiteen van bron tot bron. Voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde verklaarde onlangs dat het land twee jaren extra nodig heeft om de beoogde objectieven te bereiken, waarmee Lagarde terugkwam op eerder geuite standpunten.

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft blijkbaar minder geduld, hij wil dat Griekenland de noodzakelijk hervormingen onmiddellijk doorvoert.

Angela Merkel zit daar ergens tussenin, de Duitse kanselier lijkt wel bereid om de Grieken inderdaad meer lucht te geven, maar spreekt zich vooralsnog niet duidelijk uit.

Spreiden in de tijd

De Griekse premier Antonis Samaras zou graag zien dat zijn land de kans om de hervormingen wat lonen van ambtenaren en pensioenen betreft door te voeren over een periode van vier in plaats van twee jaar. Zo zou hij ook de economische schade van de hervormingen kunnen beperken.

Maar de Nederlander de Jager ziet dat anders. Hij is van mening dat de voorgestelde besparingen inderdaad pijnlijk zullen zijn, maar Griekenland moet in zijn ogen voor de korte pijn kiezen en dus door de zure appel heen bijten. De Grieken meer tijd gunnen, zou volgens de Jager neerkomen op het belonen van slecht gedrag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content