Danny Reweghs

Onderschat dividend niet

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Een nieuwe studie toont andermaal aan dat het dividend veel belangrijker is voor het totaalrendement van de (aandelen)portefeuille, dan de meeste beleggers denken.

Laten we maar eerlijk zijn. We beleggen op de beurs omdat we tuk zijn op koerswinst. We willen aandelen zo laag mogelijk kopen met de bedoeling die waarden zo hoog mogelijk, met zoveel mogelijk winst dus, terug te verkopen. Dat de bedrijven per kwartaal, halfjaar of jaar ook een dividend uitkeren aan de aandeelhouders, komt daar dan bij. We zien dat eerder als bijzaak.

Maar een nieuwe studie toont andermaal aan dat het dividend veel belangrijker is voor het totaalrendement van de (aandelen)portefeuille, dan de meeste beleggers denken. De studie van AllianzGI geeft aan dat sinds 1970 (periode van 45 jaar) het dividendrendement 40% van het totale rendement op Europese aandelen uitmaakt. Een bevestiging van andere, internationale studies die vaak ook over langere periodes gaan. Regelmatig geven die aan dat het zelfs 50 tot 60% van het rendement is.

Lokmiddel

Dat zijn duidelijke cijfers. Meer dan ooit wordt het dividend het lokmiddel om toch de stap naar de beurs te zetten. Maar dat geldt dus ook voor lange(re) termijn. We moeten bij de opbouw van een aandelenportefeuille meer dan gewone aandacht hebben voor waarden met een stabiel tot groeiend dividendrendement. Zij zullen mee onze aandelenportefeuille beschermen in periodes van (zware) correcties.

Aandelen als Ablynx en Nyrstar mogen we op de nodige aantrekkingskracht bij beleggers rekenen. Niet dat ze geen enkele plaats mogen hebben in een aandelenportefeuille, maar het zijn zeker geen basiswaarden. Omwille van de té grote koersschommelingen en het gebrek aan op zijn minst een stabiele inkomstenstroom via dividenden. Holdings als Sofina daarentegen hebben de perceptie tegen als zouden het ‘saaie’ beleggingen zijn. Maar vaak hebben ze reeds een decennialange traditie om elk jaar minstens het dividend van vorig jaar uit te keren en meestal enkele procenten meer. Zo worden beursschokken opgevangen.

Stabiele dividenden

Laten we dus alvorens het aankooporder in de markt te leggen, ook eens het parcours van het dividend van het afgelopen decennium bekijken. Dat gaat ons veel leren over de stabiliteit van het bedrijf en zo over ons verwachtingen van deze belegging. Een onregelmatige dividenduitkering leert ons dat we een meer dan gemiddeld risico nemen doordat aandeel toch te willen kopen. Het beste is om eerst uit te kijken naar een aantal waarden die de voorbije tien jaar wel hebben bewezen minstens een stabiel dividend uit te keren. Zeker in tijden dat vastrentende beleggingen niets of nauwelijks iets opbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content