Omvang van financiële markten groeimarkten zal toenemen

De omvang van de financiële markten is nog beperkt, waardoor volgens Theodoor Gilissen Bankiers financiële instellingen een relatief groot deel van de economie en de aandelenindex uitmaken.

De aandelenmarkten in Zuid-Afrika, Maleisië en China zijn relatief groot in vergelijking tot het nationaal inkomen. In Rusland, Mexico en Brazilië hebben de obligatiemarkten relatief een grote omvang.

De financiële markten in de opkomende markten zullen naar verwachting qua omvang verder toenemen. Naast beursintroducties en vergroting van de verhandelbaarheid (de ‘free float’) is er ruimte voor hogere waarderingen voor aandelen.

Op dit moment maken volgens Theodoor Gilissen Bankiers de opkomende markten nog geen 14% uit van de MSCI All Countries World. Goldman Sachs verwacht dat dit percentage in 2020 is opgelopen naar 19%.

Volgens Goldman Sachs beleggen institutionele beleggers nu slechts zo’n 6% van de aandelenallocatie in aandelen van de opkomende markten. In 2020 zal dit volgens Goldman oplopen tot 10% en in 2030 tot 18%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content