Oktober was goede maand voor risicovolle obligaties

Oktober was volgens Theodoor Gilissen Bankiers een goede maand voor obligaties met risico. Gemiddeld genomen daalden de risico-opslagen op bedrijfsobligaties, obligaties uit de periferie en opkomende markten.

De brede Europese index van Citigroup noteerde een rendement van 0, 8%, terwijl de indices van Nederlandse en Duitse obligaties een kleine min lieten zien van 0,1% door een licht oplopende rente.

Qua landenindeling presteerden Ierse en Spaanse obligaties het best, met rendementen van respectievelijk 2,8% en 2,7%, terwijl Italiaanse obligaties iets achterbleven met 1,7%. Griekse obligaties (+19%) en Portugese obligaties (+2,9%), die niet meer in de index zitten, deden het beter.

Griekse obligaties zijn zeer volatiel; in de loop van oktober stond deze index zelfs op +30%, vooral door de verwachting dat een ‘Grexit’ voorlopig niet aan de orde zal zijn.

De huidige moeizame onderhandelingen over een akkoord hebben daarna weer geleid tot een daling van 11% sinds 22 oktober. Het sentiment rond Portugal blijft aan de beterende hand, dit maakte het ook mogelijk dat deze week de grootste Portugese bank weer een emissie kon doen. Het was voor het eerst in 2,5-jaar tijd dat een senior bankobligatie werd uitgegeven in Portugal.

Dalende risico-opslagen voor bedrijfsobligaties uit de periferie

De goede prestatie van bedrijfsobligaties was volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor het grootste deel te danken aan dalende risico-opslagen voor bedrijven uit de periferie.

Daarom deden covered bonds en utilities, waar een relatief groot aandeel van obligaties van perifere emittenten inzitten, het goed met rendementen van respectievelijk 1,01% en 1,25%.

De risico-opslag van de Barclays Corporate Bond Index daalde gedurende de maand naar 164 bps, het laagste niveau sinds april 2011.

Dit zit dicht tegen de onderkant van de bandbreedte sinds eind 2009. Schuldpapier uit opkomende markten (JP Morgan EMBI Global Diversified Index) rendeerde 0,9%, vooral ontstaan in de eerste helft van de maand door positief sentiment.

De risico-opslag van deze index daalde ook naar een nieuw recent dieptepunt op 251 bps, laagste niveau sinds januari 2011, om daarna weer iets op te lopen tot 275 bps. Ook bedrijfsobligaties van een lagere kwaliteit, High Yield obligaties, deden het goed met een rendement van 1,1%.

Of de risicovolle obligatiecategorieën in de komende maanden ook goed zullen presteren zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor een groot deel afhangen van de ontwikkelingen rondom Spanje en Griekenland.

De vraag naar bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende markten blijft hoog, terwijl de fundamentele ontwikkeling van de bedrijfsbalansen geen reden geeft tot bezorgdheid. De analisten van de bank blijven dan ook nog positief over deze categorieën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content