Obligatiemarkten verrekenen rentestijging in de VS
Een steepening in de yield curve laat vermoeden dat financiële markten geloven in een forse opleving van de Amerikaanse economie, inclusief een rentestijging in de eerste maanden van 2010.
In de Verenigde Staten is namelijk de rente op 10 jaar gestegen tot het hoogste niveau in bijna vier maanden. Het verschil tussen de 10-jaars en de 2-jaarsrente is opgelopen tot bijna 300 basispunten.
Bij het begin van 2009 was dat nog maar 150 basispunten. De financiële markten houden er met andere woorden rekening mee dat de kansen op een renteverhoging in de VS zijn toegenomen.
Dat het verschil tussen de 2- en de 10-jarige rente zo fors is opgelopen, is volgens de Wall Street Journal een signaal dat de financiële markten een sterker dan verwachte economische opleving beginnen te verrekenen.
Voor de banken is de hoge spread uiteraard een goede zaak, want zij kunnen hun winstgevendheid gevoelig verhogen. Op een vrijwel risicovrije manier kunnen de banken geld verdienen, want bij de FED kan nog steeds geld aan bijna 0% ontleend worden.
Voor de bedrijven en voor de consumenten is de scherpe yield curve echter geen goede zaak, zij moeten namelijk veel rente betalen om geld te ontlenen. De laatste keer dat de rentecurve zo scherp was, was in 1992 en 2003. In beide gevallen vond toen een fors economisch herstel na een recessie plaats.
Traditioneel is de rentecurve een betere economische barometer dan andere voorspellende indicatoren. De omgekeerde rentecurve in 1999 voorspelde bijvoorbeeld perfect de komende recessie, ondanks een sterk op dreef zijnde beurs op Wall Street.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier