Nyrstar zinkt weer weg

NYRSTAR De bijkomende waardeverminderingen zullen 'substantieel' zijn. © PHOTOPQR/VOIX DU NORD
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De naschokken van de brexit laten zich weer duidelijk voelen op de Europese beurzen. Op Euronext Brussel verliest Nyrstar zelfs bijna 20 procent.

De brexit, die voor de financiële markten totaal onverwachts kwam, blijft nazinderen. De Europese beurzen reageerden eerst bijzonder heftig, maar vorige week leken ze zich vrij goed van de schok te herstellen. Van dat herstel is deze week maar bitter weinig meer te merken. De sombere commentaren over de brexit van onder meer Mark Carney, de voorzitter van de Bank of England, en de vrees voor grote problemen op de Britse en vooral de Londense vastgoedmarkt, doen de beleggers weer risicovolle activa buiten gooien. Daarnaast zijn er nog altijd de aanslepende problemen met de Italiaanse banken, die blijven kampen met grote hoeveelheid slechte kredieten. Door al die kopzorgen verliezen de Europese aandelenmarkten tot zo’n 2 procent.

Koude douche

De aandeelhouders van Nyrstar kregen vandaag nog een veel grotere schok. Al snel na de start van de handel liepen de verliezen zelfs op tot meer dan 20 procent. Nyrstar kondigde de uitgifte aan van een converteerbare obligatielening (een obligatie met de mogelijkheid die om te zetten in aandelen) tussen 115 en 150 miljoen euro, met een looptijd tot 2022. De coupon zal naar verwachting uitkomen tussen 4,50 en 5 procent en de verwachte premie voor de omzetting in aandelen zal tussen 27 en 35 procent liggen.

Met de opbrengst wil Nyrstar zijn balans versterken en zijn schuldprofiel verbeteren. In het persbericht staat ook een update over het grondstoffenbedrijf. Daarin staat dat Nyrstar zoals verwacht bijkomende waardeverminderingen zal doen bij de halfjaarresultaten, en dat het bedrag ‘substantieel’ zal zijn.

Vooral dat laatste woord is een koude douche voor de aandeelhouders. Het is al de zoveelste de afgelopen jaren. Het aandeel was de jongste maanden weer aan het herstellen onder invloed van de klimmende zinkprijs en de voorgenomen maatregelen om het bedrijf te saneren. Een onderdeel daarvan was de verkoop van mijnen. Het management kon onlangs de verkoop van de El Toqui-mijn aankondigen. Het aandeel stond verrassend op de favorietenlijst van een aantal instellingen en beleggingsbladen voor de tweede helft van dit jaar. Voorbarig, zo blijkt nu.

Niet uit de zorgen

Het is duidelijk dat Nyrstar nog niet uit de zorgen is en dat de mijnen worden verkocht onder de boekwaarde. Ze staan nog voor 533 miljoen euro in de boeken en de opbrengst van de verkopen zal niet in die buurt komen. De beleggers zijn nu bang dat het om aanzienlijke waardeverminderingen zal gaan, die de verbeterde balans van Nyrstar weer zullen tenietdoen. Vandaar de verkoopgolf van vandaag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content