Nulrente lokt Vlaamse spaarders naar de beurs

© belga

Door de lage rente vinden veel Vlaamse spaarders weer hun weg naar de beurs. Het aantal actieve particuliere beleggers stijgt, bevestigden de bankiers zaterdag op het congres van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).

Volgens VFB-voorzitter Paul Huybrechts is de extreem lage rente op het spaarboekje de belangrijkste reden waarom spaarders massaal naar de beurs trekken. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. “Bijna dertig jaar lang volstond het in obligaties te beleggen. 7 procent rendement was kinderspel. Waarom zouden spaarders zich moe maken en naar de beurs trekken? Maar nu de rente op nul staat, is dat anders.”

“Beurskapitaal oplossing voor groei”

Ook de grote belangstelling voor beursintroducties wijst op een vernieuwde beursinteresse. Onder meer het biotechbedrijf Biocartis profiteert daarvan. Het kon een week vroeger dan verwacht beginnen aan zijn beursavontuur. De aandelenuitgifte werd vervroegd afgesloten omdat de vraag 6,5 keer hoger lag dan het aanbod. Een aandeel kostte bij de start 11,50 euro.

De professionals erkennen weliswaar dat aandelen niet meer goedkoop zijn. “Door de slechte reputatie van de beurs heeft de massa de mooie klim van de afgelopen jaren gemist”, zegt Huybrechts. “De beleggers worden als rijkaards en speculanten afgeschilderd. De mensen vergeten dat meer beurskapitaal de oplossing is voor groei en werkgelegenheid.” (De Standaard/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content