Nieuwe dieptepunten op de beurzen van Tokio en Shanghai

© REUTERS

De aandelenbeurzen in Shangai en Tokio gingen dinsdag opnieuw stevig onderuit. De Europese beurzen daarentegen openden met winsten.

De hoofdgraadmeter van de beurs in Shanghai sloot 7,63 procent lager, en zakte voor het eerst in acht maanden onder de 3.000 punten. Maandag ging de index al 8,5 procent de dieperik in. De beurs opende bij de start al met een verlies van 6 procent. De kleinere beurs in Shenzhen verloor dinsdag uiteindelijk 7,09 procent.

In Hongkong kreeg de Hang Seng-index er 1,6 procent bij. De All Ordinaries in Sydney won ruim 2 procent, de Kospi in Seoel ging 1,3 procent vooruit.

De Chinese indexen verloren al zo’n 20 procent van hun waarde in augustus.

Nikkei deelt in de klappen

Ook op de beurs van Tokio is de Nikkei-index verder afgegleden. De sterindex verloor 733,98 punten of 3,96 procent om te eindigen op 17.806,70 punten: het laagste peil in een half jaar tijd.

De Nikkei heeft er een tumultueuze dag op zitten. Tijdens de handel werden verliezen van bijna 800 punten weggegwerkt, en leek de rust op de beurs terug te keren, om vervolgens toch weer richting kelder te zakken.

Herstel Europese beurzen bij opening

De beurzen in Europa zijn met winsten van meer dan een procent op gang geschoten. Zowel in Brussel, Londen, Parijs, Amsterdam en Frankfurt werden winsten van meer dan een procent genoteerd bij opening.

Maandag hadden de beurzen wereldwijd een baaldag. De Dow Jones zakte bijna 600 punten en ook de Europese beurzen deden het beroerd. De onzekerheid onder investeerders wereldwijd wordt vooral gedreven door de vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie. Volgens Didier Duret, chief investment officer bij ABN Amro, was er maandag sprake van een ‘door China gedreven macro-paniek’.(Belga/RR/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content