Nieuwe afschrijvingsfase Griekse staatsobligaties op komst

De Financial Times Deutschland vreest dat de troika – bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en Europese Unie – een nieuw programma aan het voorbereiden is dat de Griekse schuldenlast zou moeten kunnen verlichten.

Het probleem is namelijk dat Griekenland te snel zonder geld raakt, zodat het niet langer in staat is om de rente op de bestaande schulden te betalen.

Zelfs na het vorige rondje afschrijvingen op Griekse schulden zijn die nog steeds te hoog, Athene kan de huidige schuldenlast nog altijd niet dragen.

Nieuwe haircut op komst

De troika werkt aan een plan dat ook een nieuwe haircut op Griekse overheidsobligaties zou omvatten. Daarbij zou het uitgangspunt echter zijn dat de ECB en het IMF niet deelnemen aan de volgende haircut, het zouden opnieuw de andere Europese landen zijn die de last op zich moeten nemen.

Het niet-deelnemen van de ECB aan de deal is echter een heikel punt omdat één van de hoekstenen van het nieuwe programma ter inkoop van obligaties van landen in moeilijkheden is dat de privé-aandeelhouders niet achtergesteld zullen worden in geval van toekomstige afschrijvingen op overheidsschulden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content