New York Times luidt alarmklok over Europa

De noodzaak om een oplossing te vinden voor de Europese schuldencrisis is groter dan ooit en dat op een ogenblik dat de Europese leiders over vanalles en nog wat met elkaar in de clinch liggen. De New York Times schrijft dat de crisissfeer nog met de dag toeneemt.

Op de top in Brussel slaagden de Europese leiders er opnieuw niet in om concrete nieuwe maatregelen aan te kondigen om de economische groei te stimuleren. De agenda’s van de Franse president Francois Hollande en de Duitse kanselier stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Economen waarschuwen dat de eurozone opnieuw in een recessie verzeild dreigen te raken en dat op een moment dat Spanje waarschuwt dat de kosten om het land te financieren tot een ondraaglijk hoog niveau zijn opgelopen. Bovendien zijn de Spaanse banken nog bijlange niet uit de problemen.

Drie crisissen tegelijk

Europa wordt met drie crississen tegelijk geconfronteerd, zo stelt Thomas Cooley, economieprofessor aan de New York University Stern School of Business. Er is de schuldencrisis, er is de financiële crisis er is nu ook steeds duidelijkere politieke crisis.

Alles wat het vertrouwen in het financieel systeem ondermijnt is volgens Cooley slecht, niet alleen voor Europa maar ook voor de Verenigde Staten.

Bovendien kunnen de Europese problemen een eventuele herverkiezing van Barack Obama als president van de Verenigde Staten in de weg staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content