Neutrale rating voor perifere obligaties

In de eurozone zou het gevecht van de ECB tegen de deflatiedruk de huidige economische heropleving volgens ING België moeten consolideren en eindelijk de winstgroei van bedrijven toelaten.

In dit kader gaat onze voorkeur nog steeds hoofdzakelijk uit naar aandelen in landen uit de periferie die een herwaardering zouden moeten kennen die kan vergeleken worden met de gretigheid waarmee beleggers hun staatsobligaties hebben omarmd.

Deze gretigheid brengt ING ertoe om vandaag neutraal te beleggen in perifere obligaties waarvan de rentespreads historisch laag zijn.

Bovendien zijn de bedrijfsobligaties met een goede (?investment grade?) of een zwakke (?high yield?) kredietwaardigheid eveneens onderwogen in de portefeuille.

Indien de obligatierentes toenemen, lopen deze obligaties het risico om het minder goed te doen, zelfs als de centrale banken alles in het werk stellen om een situatie zoals met de obligatiecrash van 1994 te vermijden.

Een perspectief dat, in combinatie met de geopolitieke spanningen, verklaart waarom er dit jaar niet echt sprake is van een rotatie van obligatiekapitaal naar aandelen en waarom de rentevoeten relatief laag blijven. Dit verklaart bovendien ons vrijwel neutrale standpunt inzake obligaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content