Negatieve depositorente bij ECB kan een optie zijn

De Europese Centrale Bank kan haar depositorente tot onder nul laten zaken, zo verklaarde afgelopen weekend ECB bestuurslid Benoit Coeure.

Vorige maand verlaagde de ECB haar basisrente met een kwart procent, terwijl de depositorente op nu werd gezet.

De maatregel had de bedoeling om de Europese economie, die dreigt verder in een recessie weg te zinken, weer aan te zwengelen.

Inmiddels zijn er echter weer nieuwe problemen opgedoken, waaronder het LIBOR schandaal. Daarmee wordt het vertrouwen in een hoeksteen van het financieel systeem ondermijnd.

Betalen voor een privilege

Door de depositorente onder nul te zetten, zouden de banken moeten betalen voor het parkeren van hun geld bij de Europese Centrale Bank.

In ruil voor een vergoeding kopen de banken dan zekerheid. Dat daarvoor moet worden betaald, zal uiteraard een rem vormen op het parkeren van geld bij de ECB.

Denemarken heeft eerder deze maand al een negatieve rente op bankdeposito’s ingevoerd en de centrale bank wacht nu met spanning af hoe dit experiment gaat eindigen.

Volgens Coeure zijn er op korte termijn in ieder geval bijkomende maatregelen noodzakelijk om de groei aan te zwengelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content