Naar een trendkeer voor uraniumaandelen?
Na een spectaculaire remonte staan heel wat uraniumaandelen 25% hoger dan een week geleden. Is dat een tijdelijk verschijnsel? Of een belangrijke doorbraak, tien maanden na de kernramp in Japan?
Sinds de kernramp in Japan in maart 2011 is slechts een klein aantal uraniumaandelen erin geslaagd stand te houden of te stijgen. Hathor was een van die uitzonderingen. Net zoals veel andere sectoren bereikten de meeste uraniumaandelen hun dieptepunt in oktober 2011. Maar vanaf november behoorden ze bij elk beursherstel vaak tot de grootste stijgers. Dat was een eerste positief signaal.
Vorige week werd bovendien heel wat goed nieuws over de nucleaire industrie de wereld ingestuurd. China heeft een nucleaire overeenkomst afgesloten met Saoedi-Arabië. Brazilië bereikte in 2011 een nieuwe recordcapaciteit. Uranium One maakte bekend dat zijn omzet in 2011 is gestegen met 45%. Ook Paladin en Denison Mining publiceerden goede cijfers en Cameco verhoogt zijn investeringen in Australië.
Toch schommelt de uraniumprijs sinds september 2011 nog altijd tussen 50 en 55 dollar per pond. We verwachten een echte doorbraak van de uraniumaandelen zodra de prijs opnieuw boven 55 dollar per pond noteert. Daalt de prijs onder 50 dollar per pond, dan zal van die hausse niet veel overblijven. Houden we rekening met de aanbod-vraagcurve van uranium, de politieke antinucleaire maatregelen en het effect van de ramp in Fukushima, dan moeten we verwachten dat uranium eerder door de grens van 55 dollar dan door die van 50 dollar per pond breekt.
Uit een selectie van 120 uraniumaandelen kozen we de tien grootste stijgers (over twee weken), met een minimumdagomzet van 100.000 dollar.
Na de felle stijging van de voorbije week noteren de meeste van deze aandelen tegen hun technische weerstand. Willen we instappen, dan wachten we beter op een correctie van 50% tussen het steun- en het weerstandsniveau (zie tabel). Noteert de koers enkele dagen boven de weerstand, dan mogen we (bij)kopen. We plaatsen de stoploss – het niveau dat we weer uitstappen – 5% onder die weerstand.
In de tabel staan de sterkste stijgers, want we verkiezen zoals altijd de sterkste aandelen in een sector. Als we die mogelijkheid hebben, rendeert het om maandelijks een soortgelijke scan van alle sterke sectoren te maken.
Op de grafiek van het uraniumbedrijf Denison Mining, dat noteert op de beurs van Toronto, zien we duidelijk de doorbraak door het dalende kanaal en de felle koersstijging tot de weerstand op 1,92 Canadese dollar.
Op de grafiek van de uraniumprijs (Uranium Uxc U308) zien we de consolidatie (R1/S1) sinds september 2011. Vroeg of laat zal de koers dat patroon verlaten. Maar ondanks het huidige niveau presteren veel uraniumaandelen fundamenteel en technisch al schitterend.
Paul Gins
Zaakvoerder CompuGraphics nv
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier