Naar een soft landing in China?

De verwerkende nijverheid in China valt terug, maar de overheid heeft volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco Dewaay de middelen om tussen te komen.

De Chinese groei viel inderdaad terug in het eerste semester. Vooral de uitvoer liet het afweten als gevolg van de Europese crisis en het gebrek aan levendigheid van het herstel in de VS.

Maar de Chinese authoriteiten hebben heel wat manouvreerruimte om de economie te stimuleren mocht dit nodig zijn, gezien de gezonde overheidsfinanciën.

Lagere inflatieverwachtingen vergemakkelijken interventie van de centrale banken

De Fed richt zich hoofdzakelijk op een vermindering van de werkloosheidsgraad. Haar interventie heeft de aandelenmarkten ondersteund en via lagere intrestvoeten probeert ze ook de vastgoedmarkt te helpen.

De Fed beoogt uiteindelijk de vermogenspositie van de consumenten te ondesteunen, zodanig dat deze laatsten meer gaan spenderen.

De ECB wil ook tussenkomen met een aankoopprogramma van obligaties van landen in noodsituatie. Mario Draghi heeft aangegeven dat hij alles zou doen om de euro te redden en heeft hiermee het risico dat een land uit de euro zou stappen fors verminderd.

Voor beide centrale banken is de inflatie momenteel minder een factor bij het opzetten van hun monetaire politiek.

De economische toestand op wereldvlak blijft fragiel:

De Amerikaanse groei verzwakt terug na een sterk eerste kwartaal, wat voorlopig een einde heeft gemaakt aan de daling van de werkloosheid.

De verdere evolutie zal vooral afhangen van de binnenlandse vraag, en dus van de impact die de noodzakelijke verdere besparingen op de groei (en de werkgelegenheid) zullen hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content