Munten groeilanden maken comeback

© Getty Images/iStockphoto

In tijden van superlage rente moeten obligatiebeleggers op zoek naar extra rendement in de groeilanden. Specialisten noemen dit een goed moment om weer wat risico te nemen en te investeren in obligaties in lokale munten.

De populariteit van fondsen die beleggen in obligaties uit de opkomende landen zit sinds Nieuwjaar enorm in de lift, volgens het onderzoeksbureau EPFR Global. In het eerste kwartaal van 2017 is 20 miljard dollar naar obligaties uit de opkomende landen gevloeid, waarvan 11 miljard euro naar obligaties in sterke munten (hoofdzakelijk in Amerikaanse dollar), en 9 miljard naar obligaties in lokale munten. “Voor het eerst sinds 2009 is de economische groei in de opkomende landen dynamischer dan in de ontwikkelde landen”, zegt Eugene Choi van de vermogensbeheerder Pictet Asset Management.

Als een land zich in een moeilijke economische of politieke situatie bevindt, zullen ook de obligaties van de bedrijven in dat land slecht presteren

Het is niet zozeer de keuze tussen overheidsobligaties of bedrijfspapier die het verschil maakt. De prestaties van de fondsen die focussen op een van beide categorieën, verschillen niet zo sterk over de afgelopen vijf jaar. Het is vooral cruciaal in het juiste land te beleggen. “Als een land zich in een moeilijke economische of politieke situatie bevindt, zullen ook de obligaties van de bedrijven in dat land slecht presteren”, stelt Colm McDonagh, een fondsbeheerder van BNY Mellon. “Het is bovendien heel belangrijk dat de emissies voldoende groot zijn, meer dan 300 miljoen dollar, om te vermijden dat je schuldpapier koopt dat je niet meer kwijt raakt als de markten keren.”

De aankondiging van de normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid, de zogenoemde tapering, veroorzaakte in mei 2013 in veel opkomende landen een zware val van de munten. De obligaties in lokale munten werden daardoor, omgerekend naar euro, veel minder waard. De correctie van 2013 weegt nog altijd stevig op de rendementen van de fondsen op vijf jaar. De beste fondsen waren degene die bijna uitsluitend belegden in emissies in dollar.

Rendement

Westerse beleggers moeten opboksen tegen een zeer moeilijk klimaat door de vergrijzende bevolking en de hoge overheidsschuld, die de stijging van de rente zeer onwaarschijnlijk maakt. Omgekeerd bieden de opkomende landen nog altijd een hoge rente op hun obligaties. De meeste van die landen hebben ook nog ruimte om hun basisrente neerwaarts bij te stellen, deels door de verwachte daling van de inflatie.

De westerse landen hebben niet veel reserves meer om hun productiviteit te verhogen, terwijl de marge voor een verbetering in veel opkomende landen nog aanzienlijk is. Sony Kapoor, de algemeen directeur van de economische denktank Re-Define, vindt dat westerse beleggers hun focus moeten verleggen naar landen die nog uitzicht hebben op de groei van hun productiviteit.

Relatief risico

“In de westerse landen is het relatieve risico voor beleggers in obligaties sterk toegenomen, terwijl het verwachte rendement zeer laag ligt. Omgekeerd blijven de rendementen in de opkomende landen aantrekkelijk, terwijl het risico er sterk gedaald is”, vindt Donald Amstad van Aberdeen Asset Management. “Ik stel vast dat de waardeschommelingen van obligaties uit de opkomende landen minder groot zijn dan die van obligaties uit grote westerse landen. Tegelijk hanteren de opkomende landen een monetair beleid dat in grote mate orthodox blijft.” De centrale banken van de Verenigde Staten, Europa en Japan daarentegen deden de voorbije jaren nooit vertoonde experimenten om de economie aan te zwengelen.

Het is ook tekenend dat veel van die landen moeilijke economische beslissingen hebben genomen. Amstad: “Brazilië en Rusland hebben een soort schoktherapie overleefd en de economieën bevinden zich in een veel gezondere situatie, wat een terugkeer van beleggers naar die landen mogelijk maakt. Dat geldt vooral voor obligatie-uitgiftes in lokale munt.”

“Met een aantrekkende wereldeconomie en een Amerikaanse dollar die sterk blijft, geloven wij niettemin dat emissies in sterke munten als de dollar een zekere aantrekkingskracht behouden. Sinds 2013 hebben die obligaties zich sterk gehouden, terwijl de ratingverlagingen van landen zoals Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika het papier in lokale munten parten hebben gespeeld”, zegt Eugene Choi. “Maar sinds februari kopen we weer wat meer obligaties in lokale valuta. Het zou kunnen dat er de komende maanden nog een correctie van de lokale munten komt, maar tegen eind dit jaar kan de context veel gunstiger zijn dan voor schuldpapier in sterke valuta.”

Grote geloofwaardigheid

Voor de komende jaren gaat de voorkeur van de specialisten naar uiteenlopende thema’s. Donald Amstad is vooral positief over de vooruitzichten voor de Indiase markt. “Indiase obligaties wegen niet zwaar in de indexen van obligaties uit de opkomende markten, hoewel dat de meest liquide markt is. De Indiase centrale bank heeft de afgelopen kwartalen een grote geloofwaardigheid opgebouwd door met succes een duidelijke doelstelling voor de inflatiebeheersing na te streven.”

“Naar mijn mening biedt India de beste mogelijkheden voor obligaties uit de opkomende landen, met een centrale bank die beschikt over ruimte om haar basisrente in de toekomst te verlagen, wat kan zorgen voor meerwaarden op obligaties de komende jaren”, voegt Amstad eraan toe. Beleggers die bereid zijn veel risico te nemen, raadt hij zelfs aan te beleggen in een fonds dat enkel in Indiase obligaties investeert.

Latijns-Amerika

Mexico is ook een opkomend land dat op een zeer orthodoxe manier het hoofd heeft geboden aan de moeilijke economische situatie van de laatste maanden”

Ook Mexico is een land dat Amstad kan appreciëren. “Wij overwegen posities in Mexicaanse obligaties voor alle fondsen die daar volgens hun prospectus in mogen investeren. Dat land is populair bij buitenlandse autoproducenten, en niet enkel bij de Amerikaanse constructeurs. Die buitenlandse constructeurs zijn van plan hun investeringen in dat land te verhogen na de daling van de peso. Mexico is ook een opkomend land dat op een zeer orthodoxe manier het hoofd heeft geboden aan de moeilijke economische situatie van de laatste maanden door de centrale bank de basisrente te laten verhogen op het moment dat de inflatie sterk aan het stijgen was.”

Latijns-Amerika is ook een regio die Eugene Choi kan appreciëren. “Wij verwachten veel van die regio in 2017 vanwege de structurele hervormingen die grote landen als Brazilië en Argentinië hebben doorgevoerd. Maar ook kleinere landen als Bolivia, Colombia en Peru hebben hervormd. Wij verwachten minder van Azië, dat sterk afhankelijk is van de toestand in China. We verwachten ook minder van Zuid-Afrika, dat zeer afhankelijk is van de wereldwijde groei. We zijn wat voorzichtiger met beleggingen in Oost-Europa, door de onzekerheid in Europa en Turkije.”

Ook Colm McDonagh vindt het potentieel in Azië beperkt. “We worden vandaag in andere regio’s veel beter beloond voor genomen risico’s. Dat is vooral zo in Latijns-Amerika (Argentinië, Brazilië, Mexico), maar ook in Rusland en Indonesië.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content