Multinationals kunnen steeds goedkoper geld aantrekken

Het rentebeleid van de ECB begint volgens Royal Bank of Scotland steeds meer te lijken op dat van de Amerikaanse FED, die al langer historisch lage rentetarieven hanteert.

Het levert met name multinationals een goede uitgangspositie

op. Beter dan kleinere bedrijven zijn zij in staat om geld aan te trekken op plaatsen waar het goedkoop is en het vervolgens

in te zetten in regio’s waar groei mogelijk is.

Unilever bijvoorbeeld leende eind juli in totaal 1 miljard Amerikaanse dollars: driejaars geld tegen een rente van 0,45% en vijfjaars geld tegen een rente van 0,85%.

Het bedrijf leent daarmee welhaast goedkoper dan de banken van wie ze normaliter geld zou aantrekken en vele malen goedkoper dan de overheid van Spanje en Italië, die op vijf jaar nog steeds rond de 6% zitten.

Bovendien kan Unilever het geld aanwenden voor haar bedrijfsvoering en hoeft het niet zoals banken of overheden haar balans te repareren.

AEX en DAX zijn harder gestegen dan Zuid-Europese beursindices

De beschreven ontwikkelingen verklaren volgens Royal Bank of Scotland dat de AEX en de DAX harder zijn gestegen dan bijvoorbeeld de Spaanse IBEX en Italiaanse MIB index. En dat de AEX het in de afgelopen twee maanden beter heeft gepresteerd dan de AMX.

Zolang de rente laag blijft en meer beleggers het aandurven weer in meer risicovolle beleggingen te stappen kan de ingezette positieve trend op de belangrijkste aandelenmarkten aanhouden.

Dat er tegenwind komt, omdat bijvoorbeeld het Duitse en Nederlandse electoraat niet zonder slag of stoot akkoord gaat met de voorgestelde Europese crisismaatregelen, is evident.

Vandaar dat waakzaamheid blijft geboden en een beschermingsconstructie onder een aandelenpositie verstandig lijkt.

Zolang echter de Europese regeringsleiders kiezen voor een constructieve samenwerking en een zachtere landing van de euro zal blijken dat er wel al heel veel slechts nieuws in de koersen is ingeprijsd, terwijl er een solide fundament ligt voor met name multinationals om beter dan verwachte resultaten te boeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content