Moeilijke tijden voor Spanje en Italië zijn nog niet voorbij

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de hooggespannen marktverwachtingen ingelost nadat president Mario Draghi gisteren een nieuw plan ontvouwde voor het onbeperkt opkopen van perifere staatsobligaties onder voorwaarden.

Het nieuwe obligatie-opkoopprogramma, Outright Monetary Transactions (OMTs) geheten, vervangt het huidige, op ijs gezette programma, dat nu definitief wordt stopgezet.

Details van het programma zijn vorige week donderdag bekend geworden. Deze waren volgens ABN Amro grotendeels in lijn met de berichten die op woensdag al waren uitgelekt.

De Europese Centrale Bank gaat indien nodig onbeperkt schuldpapier opkopen met een looptijd van een tot drie jaar. Tegelijkertijd worden de aankopen geneutraliseerd door geld aan de eurozone te onttrekken.

Draghi heeft geen specifieke rentevoet genoemd waarbij de bank zal ingrijpen. In plaats daarvan wordt een aantal indicatoren in de gaten gehouden, waaronder credit default swaps, volatiliteit, liquiditeit en rente. Ook geeft de ECB zijn status als preferente kredietverschaffer op.

Aandacht richt zich opnieuw op Spanje

De aandacht richt zich volgens ABN Amro opnieuw op Spanje. Het lijkt erop dat het land vroeg of laat voor noodhulp zal aankloppen. Er is een gerede kans dat de Italië hetzelfde zal doen. De stappen van de ECB stellen de relatieve lage leenkosten van beide zuid-Europese landen veilig. Daardoor kunnen Spanje en Italië zich richten op het verlagen van hun schulden.

De moeilijke tijden zijn echter niet helemaal voorbij; de eurocrisis houdt waarschijnlijk nog wel even aan. Wel hebben de ingrepen van de ECB de grote systeemrisico’s met betrekking tot de euro verminderd in het licht van de financieringsproblemen van Spanje en Italië.

De ECB liet de rente ongewijzigd. Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op 0,75%. Analisten twijfelden of de centrale bank niets zou doen of toch de herfinancieringsrente met 25 basispunten verlagen.

De leden hebben echter de voorkeur gegeven aan onconventionele middelen, die effectief zijn gebleken om de financiële omstandigheden te verbeteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content