Metro, of een Duits turnaroundverhaal!

Na tegenvallende eerstekwartaalsresultaten verraste Metro met sterke cijfers voor Q2/2012. De Duitse Metrogroep kennen we in België misschien nog wel het best via de Makrosupermarkten en de Mediamarkt/Saturnwinkels.

Het zijn volgens Geert Van Herck van Leleux vooral deze winkels die bij Metro het mooie weer maken.

De groep verraste de analisten met beter-dan-verwachte resultaten over het tweede kwartaal van 2012. De omzet groeide met 1,8% tot 15,8 miljard euro.

Op zijn Duitse thuismarkt (goed voor 40% van de omzet) nam de omzet met 1,9% toe terwijl in de rest van het door de schuldencrisis getroffen Europa de omzet daalde (-2%).

Verkopen in de Mediamarkt/Saturnwinkels sprongen met 4,5% omhoog. De bedrijfswinst (EBIT) kwam op 314 miljoen euro uit.

CEO bevestigt prognoses

Beleggers waren opgetogen dat CEO Olaf Koch de prognose voor een stabiele bedrijfswinst (in lijn met 2011) bevestigde. Eén van de middelen die de groep daarvoor gebruikt, is de verkoop van minder interessante bedrijfsdivisies.

Zo werd eind augustus bekend dat Metro met 2 groepen onderhandelt over de verkoop van de niet-Duitse activiteiten van de Realketen. Bij een verkoop zal de focus van Metro nog meer op zijn Duitse activiteiten komen te liggen.

Conclusie

De weekgrafiek toont volgens Van Herck het eerder zijdelingse koersverloop van het Metro-aandeel sinds de top van 1999 (78,50 euro).

Sindsdien is het aandeel in een brede zijwaartse consolidatiefase (zeer waarschijnlijk een driehoeksformatie) terechtgekomen. Is het driehoekspatroon compleet op de laatste bodem van 19,52 euro? Van Herck zou durven stellen dat zolang de steunzone van 20 euro standhoudt de kansen op een bodem reëel zijn. En de positieve divergentie tussen koers en RSIindicator komt zeker een handje helpen.

Op de daggrafiek stelt Van Herck eveneens de positieve divergentie tussen koers en RSI-indicator vast. De laatste bodem op 19,52 euro ging niet gepaard met een nieuwe bodem in de RSI-indicator. Ondertussen is de koers op de horizontale weerstand van 25 euro aangekomen.

Een korte consolidatieperiode rond dit niveau behoort tot de mogelijkheden, maar we rekenen de komende dagen en weken op een opwaartse koersuitbraak die de koers naar de volgende weerstandszone van 29 – 30 euro moet brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content