Megadeal in farmasector

53,6 miljard dollar © Reuters

De Europese beurzen zijn de week niet geweldig gestart. Het risico bestaat dat velen hun kruit droog houden tot de vergadering van de Europese Centrale Bank op 3 december. Spectaculair nieuws uit de farmasector werkte niet echt inspirerend. Ook de stijging van de olieprijs was van korte duur na de verklaring van Saoedi-Arabië dat het met anderen wil samenwerken om de olieprijs te stabiliseren.

Zoals verwacht is de aankondiging van een monsterfusie in de farmasector gekomen. De aandeelhouders van Allergan (-2,5% bij opening op Wall Street) krijgen 11,3 aandelen Pfizer per aandeel Allergan, en die van Pfizer (-2,3% bij opening op Wall Street) krijgen één van elk per Pfizer-aandeel. Inclusief schulden gaat het om een deal van om en bij de 160 miljard dollar. De grootste deal in de geschiedenis van de farmasector overtreft ook de recente deal AB InBev-SABMiller als de omvangrijkste deal van het jaar. Opvallend is wel dat beide aandelen lager openen. Vooral omdat het deal in (nieuwe) aandelen betreft, wat aandeelhouders meer onzekerheid biedt dan een overeenkomst in cash.

Niet alleen Deceuninck (+1,3%), maar ook Elia (-2,1%) kon een succesvolle plaatsing van een obligatie aankondigen. De producent van pvc ramen en deuren kon al na één dag melden dat het maximumbedrag van 100 miljoen euro was bereikt. Elia deed een plaatsing bij institutionelen van 500 miljoen euro op 8,5 jaar met een rentevoet van 1,375 procent, en kreeg orders binnen voor in totaal 2,75 miljard euro. Bedrijfsobligaties hebben dus zeker nog niet aan populariteit ingeboet.

De koers van Siemens (-0,7%) stond vandaag wat onder druk door uitspraken van CEO Joe Kaeser in de Financial Times. Daarin verklaarde hij als eerste CEO van een belangrijk Europees bedrijf beducht te zijn voor de negatieve economische gevolgen van de terreuraanslagen in Parijs en de blijvende terreurdreiging in Europa. Dat kan Europese bedrijven investeringen doen uitstellen omdat het nodige vertrouwen niet aanwezig is.

Dinsdag is het onder meer uitkijken naar de IFO-indicator die het Duitse ondernemersvertrouwen meet en een nieuwe schatting voor de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content