‘Meest voorzichtige beleggers gaan mogelijk flink verliezen’

Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Pascal Paepen, docent ‘Beleggen’ aan het Hoger Instituut voor de Kempen, in Z-Talk Goossens. Hij gaat in debat met Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA, de waakhond voor bankproducten.

Aanleiding voor hun gesprek is de toenemende ongerustheid van bankiers die beleggingsadvies geven. De meest defensieve beleggers zullen in de nabije toekomst potentieel flinke verliezen lijden. De Europese regelgeving MIFID, die de consument moet beschermen, duwt deze voorzichtige beleggers immers naar portefeuilles met veel obligaties. En net die activa zijn heel risicovol vandaag.

De jongste tijd begon de lange termijnrente te stijgen en de verwachting is dat dit mogelijk nog verder oploopt. “Mensen denken vaak dat het voordelig is als de rente van hun obligaties stijgt. Het tegendeel is waar. Dit betekent een verlies. De recente opstoot van de rente is nog maar een voorsmaakje van wat we nog gaan zien. Want die lage rente is de grootste zeepbel die we ooit hebben gezien,” zegt Pascal Paepen hierover.

Jean-Paul Servais is het niet eens met de analyse dat er momenteel iets zou schorten aan de MIFID-regels. En hij past ze ook streng toe, zo zegt hij. Zo heeft hij in 2011 al afspraken gemaakt met de bankiers om producten met complexe derivaten niet meer aan klanten aan te bieden. “We hebben in totaal 3.000 van die producten onder de loep genomen en duidelijk aangegeven de welke niet meer mochten en zijn daar heel proactief in geweest,” vertelt Servais.

Toch is Pascal Paepen er niet gerust in. “De complexe producten blijven veel te ingewikkeld. De financiële wereld is er ook helemaal niet veiliger op geworden.”

Volgens de Bank voor Internationale Betalingen bedraagt de wereldwijde blootstelling aan derivaten momenteel 550.000 miljard dollar, dat is 7,5 keer het wereldwijde bbp.

“Ik denk dat er fouten gaan gebeuren. Zakenbankiers zijn niet altijd even intelligent. Op zich is er niets mis met derivaten. Het zorgde er destijds voor dat boeren op voorhand een prijs konden afspreken. Maar we zijn veel te ver geëvolueerd. We zijn echt verkeerd bezig.”

U kunt dit gesprek met Jean-Paul Servais en Pascal Paepen bekijken vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al hieronder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content