Mead Johnson Nutrition profiteert nog altijd van China-verhaal

Bij de publicatie van kwartaalcijfers, eind juli, heeft Mead Johnson Nutrition de omzetprognose voor heel 2012 neerwaarts bijgesteld vanwege dalend marktaandeel in China.

De analisten van ABN Amro menen dat hier sprake is van een tijdelijke dip en hebben nog altijd het volste vertrouwen in Mead Johnson Nutrition. Het koopadvies voor dit aandeel blijft van kracht.

Waar Mead Johnson Nutrition eerder verwachtte dat de omzet dit jaar met 9% tot 11% zou toenemen, liet het voedingsconcern tijdens de cijferpublicatie weten, nu een bandbreedte van 8% tot 9% te hanteren.

Reden voor de neerwaarts bijgestelde omzetprognose is een afname van de activiteiten in China, ofwel een daling van het marktaandeel aldaar. Beleggers waren er inmiddels aan gewend dat Mead Johnson Nutrition de prognoses juist opwaarts bijstelde; de verlaagde omzetverwachting kwam derhalve als een onaangename verrassing.

Prijzen in China naar omhoog

ABN Amro heeft echter nog alle vertrouwen in Mead Johnson Nutrition. In april heeft het concern de prijzen in China met circa 11% verhoogd, terwijl sectorgenoten als Danone en Weyth in het recente verleden juist prijsverlagingen doorvoerden.

Volgens het management van Mead Johnson Nutrition vergt het doorgaans vier maanden voordat prijsverhogingen in de markt gaan doorwerken; het bedrijf verwacht dan ook dat het marktaandeel in China zal toenemen in de loop van het derde kwartaal.

Daarnaast koestert Mead Johnson Nutrition de verwachting dat het nieuwe babyvoedingsproduct Enfangrow de prestaties van het concern op de Chinese markt ten goede zal komen.

In dit licht beschouwt ABN Amro het dalende marktaandeel van

Mead Johnson Nutrition in het tweede kwartaal (en misschien eveneens in het derde kwartaal) als een probleem van tijdelijke aard.

Wellicht dat het aandeel Mead Johnson Nutrition in de komende tijd niet al te snel herstelt van de recente koersdruk; beleggers wachten op een verbetering van de marktsituatie in China.

Mocht de Chinese overheid overgaan tot fiscale of monetaire stimuleringsmaatregelen, dan zou dat een flinke trigger kunnen zijn voor het aandeel Mead Johnson Nutrition.

ABN Amro blijft Mead Johnson Nutrition volgen met een koopadvies; het aandeel staat bovendien op de Aanbevolen Lijst van de bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content