McDonald’s is een betere inflatiebescherming dan goud

Algemeen wordt in beleggerskringen aangenomen dat goud een goede bescherming tegen inflatie biedt. Achterliggend idee is dat wanneer de prijzen van de meeste producten stijgen, de goudprijs een gelijkaardige beweging gaat uitvoeren. In een inflatieomgeving zou goud dus moeten kunnen scoren.

De realiteit toont echter een ander beeld. In de periode tussen 1987 en 2004, een periode dat de inflatie volop de wind in de zeilen had, deed het goud weinig of niets. Er is echter één uitzondering op deze regel: goud klopt de inflatie wanneer de reële rentevoeten negatief zijn.

Toch maar liever McDonald’s?

Concreet komt dit neer op het gegeven dat de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties lager ligt dan de inflatie, een situatie die zich niet zo snel voordoet. Om exact te zijn: deze situatie deed zich in de afgelopen 40 jaar slechts gedurende 76 maanden voor.

Een aandeel als McDonald’s blijkt een betere bescherming tegen de inflatie te vormen. De vraag naar fast food blijft in inflatoire en niet-inflatoire tijden groot, het staat eigenlijk als een paal boven water dat het bedrijf ook in de komende 10 jaar hamburgers zal blijven verkopen.

McDonald’s zal bovendien altijd de prijzen aan de inflatie aanpassen, waardoor het aandeel een betere inflatiebescherming biedt dan goud of andere edelmetalen.

Bovendien mogen de bezitters van aandelen McDonald’s elk kwartaal uitkijken naar een dividend, terwijl de bezitters van goud op geen enkele uitkering hoeven te rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content