Massaal geld pompen in financieel systeem loste nog niets op

De afgelopen maanden en jaren werd op grote schaal geld in de wereldeconomie gepompt. De Verenigde Staten verruimde tweemaal haar monetaire politiek in het kader van quantative easing, in Europa voerde de Europese Centrale Bank haar LTRO programma uit.

Sinds de recessie van 200-2009 is alles samen ongeveer al 14.000 miljard dollar in de wereldeconomie gepompt, maar die ingreep heeft nog geen blijvende gevolgen opgeleverd. Het economisch herstel blijft zowat overal in het beste geval aarzelend. Vraag is wat er gaat gebeuren wanneer er geen extra steun meer komt.

Meer interventies lijken waarschijnlijk, ondanks een zekere terughoudendheid bij de centrale banken. Het lijkt waarschijnlijk dat de FED vanavond quantative easing 3 gaat aankondigen, terwijl in Europa een derde tranche van het LTRO programma tot de mogelijkheden blijft behoren.

Wat doen de andere centrale banken?

Bovendien gaan ook de andere centrale banken niet bij de pakken blijven zitten. Algemeen wordt verwacht dat de Japanse centrale bank haar politiek van lage rentevoeten zal blijven verder zetten. De rente zelf verlagen is niet meer mogelijk, maar wel kan de Bank of Japan nog meer obligaties gaan inkopen.

Wat de Chinese centrale bank betreft, wat er eveneens nog wat actie verwacht. Dat kan op de eerste plaats een verlaging van de reserveverplichtingen voor de banken zijn, wat eveneens neerkomt op een versoepeling van de monetaire politiek. Het staat in ieder geval vast dat de wereldeconomie nog wel een duwtje in de rug kan gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content