Marktreactie op shutdown valt tot dusver wel mee

Tot nu toe valt de markreactie op de shutdown volgens professor Stefan Duchateau nog mee. In de VS is dit overigens al de 17de “shutdown” in 40 jaar. De laatste dateert echter reeds van 1996 en had een beperkte impact op de aandelenbeurzen en verlaagde de economische groei met 0,25% in het vierde kwartaal.

In die zin is de huidige ontwikkeling zelfs een beetje goed nieuws voor de obligatiemarkten die wat onder druk stonden omwille van de potentiële LT rentestijgingen wanneer de Amerikaans centrale bank haar stimuleringspakket zou wensen af te bouwen.

De lengte van een dergelijke “shutdown” is echter meer van belang voor de marktimpact. Het algemene vermoeden is dat dit zou kunnen worden getrokken tot 17 oktober.

Op deze datum moet immers ook het Amerikaanse schuldenplafonds worden goedgekeurd en dat dreigt tot een nieuwe frontale confrontatie aanleiding te geven.

De elf-en-dertigste discussie, weliswaar, met een te verwachten eindresultaat want het afwijzen van de voorgestelde begroting zou een faling op de Amerikaanse Overheidsschuld inleiden en daar zit niemand om te springen.

Maar wel een ideale gelegenheid om diepe wonden te slaan bij de democraten en de profileringdrang van een aantal republikeinse presidentskandidaten te bevredigen.

Dit brengt ongetwijfeld de nodige onzekerheid mee op korte termijn maar zou op middellange termijn eerder als een instapmoment voor Amerikaanse aandelen moeten worden beschouwd. Voor obligaties vormt het een welgekomen rustpauze, die al was ingezet nadat Fed-Voorzitter Bernanke medio september flink wat gas terugnam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content