Marktoverzicht: Zure yoghurt

© .

Geen euforische taferelen op de Europese beurzen vandaag. Na de sterke voorbije weken is het voor de meeste handelaren stilaan welletjes geweest voor 2016.

Als een multinational als Danone dan ’s ochtends met een omzetwaarschuwing uitpakt en er twijfels zijn over de kapitaalverhoging bij Banca Monte dei Paschi, valt de appetijt om te kopen nog meer weg.

De Franse voedingsreus Danone (-2,1%) krijgt de volumedalingen in de verse zuivelwaren maar niet gekeerd, met een nieuwe omzetwaarschuwing tot gevolg. De vork van 3 à 5 procent groei wordt niet gehaald. Na negen maanden steeg de omzet met 3,2 procent, wat betekent dat de omzetgroei in het vierde trimester nog verder is afgenomen. De bedrijfsleiding van de derde voedingsgroep in Europa wijst op de zwakke markt in Spanje en moet toegeven dat de herlancering van Activia in Europa nog niet het verwachte verkoopsucces heeft opgeleverd. Het derde kwartaal was al het zwakste trimester in omzetevolutie in een decennium tijd. Emmanuel Faber, die CEO is sinds 2014, slaagt er niet in de dalende verkoopcijfers in verse zuivelwaren van de grootste yoghurtproducent ter wereld te keren. Op het gebied van rendabiliteit is hij succesvoller, want ondanks de omzetwaarschuwing blijft de winstprognose overeind dankzij de doorgevoerde kostenbesparingen.

De cruciale kapitaalverhoging van 5 miljard euro bij de noodlijdende oudste bank ter wereld, Banca Monte dei Paschi di Siena (-10,1%), is onder een negatief gesternte van start gegaan. Het is een complexe operatie, die voor eind dit jaar afgerond moet zijn. Anders dreigt een redding door de Italiaanse overheid, met grote verliezen voor de aandelen- en vooral de obligatiehouders tot gevolg. Een belangrijke partij, Quaestio Capital Management’s Atlante bank, blijkt niet tevreden met de voorwaarden van de operatie en dreigt niet meer aan de operatie te willen meedoen. De schrik dat de hele kapitaaloperatie alsnog mislukt, zette de koers stevig onder druk.

Een nieuwe week, een nieuwe deal in de landbouwsector. De Noord-Amerikaanse meststoffengigant Mosaic (-3,1%) koopt voor 2,5 miljard dollar de meststoffenactiviteiten van de grondstoffenreus Vale (-3,2%). Vale is vooral bekend als ijzerertsproducent en torst een forse schuldenlast. Het wilde al enige tijd af van de niet-strategische meststoffenafdeling. Voor de grote meststoffenspelers zijn dat aantrekkelijke activa, omdat ze in hoofdzaak in Brazilië zijn gesitueerd, wat in de toekomst een van de belangrijkste landen voor de landbouwsector zal zijn. Mosaic betaalt de helft in cash en de andere helft in nieuw uit te geven aandelen van Mosaic, waardoor Vale 11 procent van de Mosaic-aandelen in handen zal krijgen.

Het aandeel van D’Ieteren (+8,5%) schakelde naar een hogere versnelling, met dank aan KBC Securities, dat veel meer waarde dan de beurskapitalisatie ziet in het bedrijf. Het advies werd dan ook opgetrokken naar ‘kopen’ en het koersdoel van 45 naar 51 euro.

Dat president Joseph Kabila geen afstand wil doen van de macht in de Democratische Republiek Congo, maakt de aandeelhouders van Texaf (-4,3%) benauwd. Ze vrezen voor zware rellen en bloedvergieten, onder meer in de hoofdstad Kinshasa, waar de kleine holding veel residentieel vastgoed verhuurt. De appartementen, villa’s en kantoren zijn wel gelegen in de meest beveiligde zone van de stad, maar toch zagen we een vorm van paniek vandaag, met een stevige koersdaling bij een volume dat meer dan het tienvoudige van het gemiddelde dagvolume bedroeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content