Marktoverzicht: Wall Street geniet van bedrijfsresultaten

© reuters
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Wall Street koerste dinsdag bij opening wel resoluut hoger dankzij gunstige bedrijfsresultaten, onder meer van Caterpillar en Fiat Chrysler

De Europese beurzen hielden het vandaag bij kleine winsten. De Catalaanse kwestie smeult op de achtergrond, terwijl beleggers de belangrijke beleidsvergadering van de ECB van donderdag afwachten. De Europese economie blijft in uitstekende doen.

Het vertrouwen van de Europese aankoopdirecteuren, een belangrijke conjunctuurindicator, daalde lichtjes maar blijft op een hoog niveau dat op expansie wijst. Wall Street koerste bij opening wel resoluut hoger dankzij gunstige bedrijfsresultaten, onder meer van Caterpillar en Fiat Chrysler. De Amerikaanse conjunctuur wint opnieuw vaart, suggereren de vertrouwensindicatoren van de Amerikaanse aankoopdirecteur. Het gunstige conjunctuurnieuws stuurde de langetermijnrente langs beide kanten van de oceaan hoger.

De Bel-20 moest wel achteruit (-0,24%), vooral omdat zwaargewicht AB InBev 1,12 procent verloor. De biergigant publiceert donderdagochtend kwartaalresultaten.

Op de brede markt kreeg de tapijtproducent Balta (-2,07%) een tik nadat het Britse Carpetright, een van de grootste klanten van Balta, een winstwaarschuwing de wereld had ingestuurd. De onheilstijding was minder erg dan ze aanvankelijk leek. Door volatiele marktomstandigheden zou de winst van Carpetright in de eerste helft van het boekjaar lager uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar, maar het bedrijf verwacht een sterkere tweede jaarhelft en een herstel van de winstgevendheid. Ook met de verkoop van vloerbedekking in het Verenigd Koninkrijk zit het nog behoorlijk snor. De vergelijkbare verkoop steeg in de eerste jaarhelft met 2,2 procent.

De investeringsmaatschappij Gimv (-0,4%) verdient opnieuw goed geld met de verkoop van een van haar participaties. Gimv verkoopt zijn belang in Almaviva, een Franse ziekenhuisgroep, aan het durfkapitaalfonds Antin Infrastructure Partners. Gimv geeft geen details over de verkoopsom, maar zegt dat de investering een rendement opleverde dat ruim hoger is dat het langetermijngemiddelde van Gimv. De deal verhoogt de waarde van het aandeel met 0,75 euro, wat overeenkomt met een meerwaarde van 19 miljoen euro. Gimv investeerde in 2013 nog 40 miljoen euro in Almaviva.

De Duitse chemiereus BASF (-1,02%) heeft een sterk derde kwartaal achter de rug. De bedrijfscashflow steeg met 16 procent, iets meer dan verwacht. De winststijging is vooral te danken aan een sterke vraag en hogere prijzen in de chemiepoot. De landbouwdivisie leed onder de zwakke marktomstandigheden in Brazilië. Vorige week kocht BASF nog de zadenactiviteiten van Bayer voor 7 miljard dollar. Voor de tweede helft van het jaar schroeft BASF de winstverwachting lichtjes op.

Wall Street werd getrakteerd op mooie bedrijfsresultaten. De autobouwer Fiat Chrysler (+4,7%) boekte in het derde kwartaal een lagere omzet, maar puurde daar meer winst uit. De vergelijkbare bedrijfswinst steeg met 17 procent dankzij hogere marges. De jaarvooruitzichten werden bevestigd.

Caterpillar (+4,6%) weet van geen ophouden met het verhogen van de winstverwachtingen. Voor de derde keer al dit jaar trakteert de producent van graafmachines de aandeelhouders op een hogere verwachting. In het derde kwartaal steeg de winst met 22 procent dankzij een stijgende vraag van de mijnbouwsector en de Chinese bouwsector.

General Motors (+2,4%) liet in het derde kwartaal een verlies optekenen, maar wijt dat aan eenmalige herstructureringskosten die gepaard gingen met de verkoop van Opel. Het onderliggende resultaat daalde minder hard dan verwacht, wat de koers van het aandeel een zetje gaf.

Woensdag is het in Brussel de beurt aan Melexis om kwartaalcijfers te publiceren. In de VS doen Coca-Cola en Boeing dat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content