Marktoverzicht: Spaanse beurzen voelen Catalaanse onrust

beurs van Madrid © reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De onrust in Catalonië liet zich vandaag ook voelen op de Spaanse beurzen. De belangrijkste Spaanse beursindex verloor 2,9 procent. De rente op Spaanse tienjarige obligaties steeg naar zijn hoogste peil sinds 21 maart. In de rest van Europa eindigden de meeste beursindexen licht in het rood.

Geen ideale dag voor de eerste beursdag van Pirelli, dat uiteindelijk een half procent onder zijn introductieprijs eindigde. Ook in de aanloop naar de beursintroductie moest er al wat van de prijs gedaan worden. Het aandeel kwam aan de onderkant van de vooropgestelde prijsvork naar de beurs. Op basis van de EV/Ebitda als waarderingsmaatstaf komt Pirelli, dat nog het best te vergelijken valt met Michelin, nog altijd relatief duur naar de beurs. Op basis van een koers/winst valt het veel beter mee.

Koers/winst EV/Ebitda Marktkapitalisatie (in miljard euro)
Continental 13,5 6,99 43,3
Bridgestone 13,2 11,91 31,6
Michelin 12,95 5,6 22,1
Goodyear 10,99 6,22 7,1
Pirelli 8,41 8,7 6,4

De Italiaanse bandenproducent werd ongeveer twee jaar geleden van de beurs gehaald door het Chinese staatsbedrijf ChemChina. Het bedrijf dat nu op de beurs van Milaan noteert, maakt enkel nog banden voor de consumentenmarkt. De minder rendabele divisie die banden voor de industriële markt maakt, werd afgesplitst en ondergebracht bij ChemChina. Het gaat om een van de grootste beursintroducties van het jaar in Europa.

De EuroStoxx50 sloot 0,3 procent in het rood. De Bel-20 eindigde zo goed als stabiel op 4044,39 punten. De sterkste stijger in de Brusselse sterindex was Umicore (+1,7%).

Het grootste verlies in de Bel-20 was voor Proximus (-1%). Ook sectorgenoot Telenet (-0,5%) stond onder druk. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) vindt dat Proximus en Telenet tekortschieten wat betreft de snelheid van het internet. Hij wil dat ze meer investeren in hun netwerk en dat ze dat opengooien voor concurrenten. Muyters dreigt er ook mee een nieuw overheidsbedrijf op te richten om desnoods overal in Vlaanderen glasvezel te leggen en dat netwerk vervolgens te verhuren aan andere operatoren.

Op de brede beurs genoot Argen-X (+6,2%) mee van de aandacht voor de geplande introductie van zijn sector- en stadsgenoot Ablynx (-0,5%) op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Argen-X is een van de vier Belgische biotechnolgiebedrijven die Ablynx voorging. Bij Ablynx was sprake van winstnemingen, nadat het aandeel maandag nog een kwart duurder was geworden omdat Ablynx dicht bij een eerste medicijn staat.

Een andere soort technologiebedrijf op de Nasdaq, Materialise (-0,5%, om 18 uur), doet de grootste overname uit zijn geschiedenis. Het Leuvense 3D-printingbedrijf neemt het Duitse AC Tech over, dat gespecialiseerd is in de productie van metalen onderdelen voor de autosector. “AC Tech kent metaal en weet hoe het dat metaal kan vormgeven om aan de standaarden te voldoen, en wij kennen Metal 3D Printing. Beide competenties zijn nodig om metalen onderdelen met veel toegevoegde waarde te printen voor gespecialiseerde toepassingen”, zegt Wilfried Vancraen, de stichter en CEO van Materialise, in het persbericht. De reactie van beleggers op het bericht is eerder lauw te noemen.

Materialise telt 36,3 miljoen euro neer voor AC Tech, waarvan 28 miljoen euro gefinancierd wordt door een lening met een gemiddelde intrestvoet van 1,1 procent en de rest door de beschikbare cash. AC Tech maakte in 2013 zo’n 2,3 miljoen euro nettowinst en draaide een omzet van 34,3 miljoen euro. Materialise maakte vorig jaar geen winst – en ook voor dit jaar wordt er geen winst verwacht – en realiseerde in 2016 een omzet van 103,5 miljoen euro.

Donderdag blijven de beurzen van Sjanghai en Hongkong blijven dicht door een feestdag. De notulen van de vergadering van de Europese Centrale Bank van 7 september worden vrijgegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content