Marktoverzicht: Roularta en Ablynx stijgen spectaculair

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen zijn rustig aan de beursweek begonnen. Ze nemen een adempauze aan het begin van het nieuwe kwartaal, nadat september een goede maand was voor de aandelenmarkten. Maar een vlak verloop op indexniveau betekent niet dat er geen individuele uitschieters waren. Die deden zich vooral op Euronext Brussel voor.

De eerste uitschieter was Roularta Media Group (+39,9%). De markt reageert erg positief op de verkoop van de positie van 50 procent in Medialaan (onder meer VTM) aan De Persgroep in ruil voor een positie van 50 procent in Mediafin (onder meer de uitgever van De Tijd) en 217,5 miljoen euro in cash. Die som vertegenwoordigt meer dan de volledige beurskapitalisatie op moment van de aankondiging van de operatie. De meeste analisten verhoogden dan ook fors hun koersdoel. De belangrijkste vraag voor beleggers wordt wat er met een gigantische berg cash zal gebeuren.

Een tweede spectaculaire uitblinker op Euronext Brussel was Ablynx (+23,4%). Het Gentse biotechbedrijf kon uitstekende fase III-resultaten publiceren voor Caplacizumab, een potentieel middel tegen de zeldzame en levensbedreigende bloedstollingsziekte TTP. Daarmee is de laatste klinische horde genomen en die ondersteunt de voorlopige goedkeuringsaanvraag in Europa. De kans is dan ook groot dat het middel voor Europa wordt goedgekeurd tegen midden volgend jaar, en dat dan de verkoop op gang kan komen. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Ablynx. De analisten zijn dan ook enthousiast en de meesten hebben hun koersdoel opgetrokken met 4 tot 6 euro per aandeel. Vandaar de erg forse koersreactie.

In de schaduw bleef Resilux (+2,4%), maar de specialist in de productie en de verkoop van petpreforms en petflessen deed een overname in Zwitserland. Resilux kocht Signode Industrial Group, beter bekend als Poly Recycling, een specialist in de recyclage van pet. Dat is een nieuw activiteitendomein voor het Oost-Vlaams bedrijf. De overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

Dinsdag is het uitkijken naar cijfers over de autoverkoop in Frankrijk en de producentenprijzen in de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content