Marktoverzicht: positieve weekstart

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na de zwakke prestaties van de Europese beurzen de afgelopen week konden de aandelenmarkten in Europa zich toch enigszins herstellen.

Al brokkelde de forse openingswinst in de loop van de namiddag alweer af door een aarzelende start op Wall Street en de blijvende koersdruk bij de Italiaanse bankaandelen.

Het minder positieve sentiment op de beurzen heeft de fusie- en overnamekoorts nog niet volledig geblust. Zo was er het nieuws van de overname van het Franse beursgenoteerde bedrijf Saft Groupe (geschorst) door de oliemastodont Total (-1,9%). Alle grote oliemultinationals denken na over het tijdperk na de fossiele brandstoffen. Ze investeren ook volop in alternatieve energiebronnen. Total kocht in 2011 al SunPower Corp, een producent van zonnepanelen, en investeert nu met Saft in een producent van onder meer lithiumbatterijen. De opslag van groene stroom uit wind- en zonne-energie staat in de belangstelling en de Franse oliereus wil duidelijk een plaats in die markt verwerven.

De resultaten van PostNL (-3,7%)wekten weinig tot geen enthousiasme op. Nochtans ontgoochelde de Nederlandse tegenhanger van bpost niet. De omzet kwam in de eerste drie maanden van 2016 uit op 864 miljoen euro. Dat is 2 procent beter dan in het eerste kwartaal van vorig jaar en boven de gemiddelde analistenschatting. Zoals bij bpost moet de stijgende omzet in de pakjesdivisie het verlies aan brievenverkeer compenseren. Maar de bedrijfswinst daalde wel met 10 procent tot 61 miljoen euro, in lijn met de prognoses. De verwachtingen voor het volledige boekjaar werden niet aangepast, wat ook voor heel 2016 een winstdaling inhoudt.

Het lijkt wel dat de beleggers Fagron (+8,3%) een tweede leven op de beurs gunnen. Nadat vorige week een akkoord was bereikt met de nieuwe investeerders (Waterland, Balcaen, Coucke, …) en de prijzen waren vastgelegd voor de twee tranches van de kapitaalverhoging is nu ook een overeenkomst bereikt over de schuldenproblematiek (convenanten). Er zijn geen details vrijgegeven, maar het is duidelijk dat nu ook dat aspect onder controle is. De markt oordeelt dat de specialist in apotheekbenodigdheden na moeilijke en onzekere weken en maanden de nare periode achter zich laat. Het aandeel was vandaag in elk geval al bij de uitblinkers.

Dinsdag is het onder meer uitkijken naar de industriële productie in Duitsland en werpen onder meer Agfa-Gevaert, Bone Therapeutics, Boskalis, Deceuninck en ING een licht op de gang van zaken in de eerste drie maanden van dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content