Marktoverzicht: Pond schiet omhoog

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen raakten vandaag niet hoger, na de enkele betere dagen die we achter de rug hebben. Mindere economische cijfers uit China zetten de mijnbouwaandelen onder druk. Het meest actie zagen we op de valutamarkten, waar het pond een mooie sprong maakte nadat de Bank of England had aangegeven vroeger dan verwacht de rente te zullen verhogen omdat de inflatie volgende maand tot boven 3 procent zou stijgen.

Het was te verwachten dat deze dag op de financiële markten zou worden gedomineerd door de schommelingen in het pond ( +1,4% ten opzichte van de euro). Er was een bijeenkomst van de Bank of England. Voorzitter Mark Carney sloeg meer een ‘havikstoon’ aan en waarschuwde dat er de komende maanden een renteverhoging zou kunnen komen. De Bank of England verwacht dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in oktober tot boven 3 procent oploopt en nog geruime tijd boven de inflatiedoelstelling van 2 procent zal vertoeven. Allemaal een gevolg van het brexit-verhaal, dat ook de economische groei heeft doen krimpen tot amper een verwachte 0,3 procent voor het derde kwartaal. Het pond ging dus flink hoger. De markt heeft de waarschijnlijkheid van een renteverhoging in november na de vergadering tot 50 procent opgetrokken (van 25%) en tot 100 procent tegen februari 2018.

Het aandeel van Ryanair (-3,1%) stond behoorlijk onder druk. Het Europese Hooggerechtshof besliste immers na een klacht van twee werknemers dat de ’thuisbasis’ van de werknemer ook van belang is en dat een werknemer ook een bedrijf mag aanklagen in het land waar ze het merendeel van hun dienstprestaties leveren. Sommige analisten vrezen dat daardoor de loonkosten voor Ryanair met 15 procent zullen stijgen. Nu laat Ryanair alle arbeidsovereenkomsten afsluiten in het voordelige Ierland, waardoor het bedrijf een kostenvoordeel heeft ten opzichte van de concurrentie. Volgens Ryanair wijzigt de uitspraak niets, maar de markt en de analisten denken daar toch lichtjes anders over.

Een complete verrassing is het niet, maar de grootste herverzekeraar ter wereld, het Duitse Munich Re (-0,4%), heeft een winstwaarschuwing gegeven. De vooropgestelde winstvork van 2 tot 2,4 miljard euro wordt mogelijk niet gehaald. De grote boosdoeners zijn uiteraard de orkanen Harvey en Irma, die enorme schade hebben veroorzaakt in de VS en de Caraïben. De exacte impact op de resultaten van Munich Re is absoluut nog niet te bepalen, maar zal uiteraard wel substantieel zijn. De markt had de bui wel al zien hangen, zodat de koers geen grote schade opliep door de aankondiging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content